Yutma güçlüğü ve yutarken takılma hissi gibi şikayetlerle hastaneye başvuran 66 yaşındaki Duran Şenses’e yapılan tetkikler sonucunda yemek borusunda tümör tespit edildi. Bunun üzerine uzman hekimler tarafından gerçekleştirilen başarılı bir operasyonla hastanın yemek
borusu tamamen çıkarılarak yerine yeni bir yemek borusu oluşturuldu.
Genel Cerrahi uzmanları Dr. Öğr. Üyesi Sezai Kantar, Dr. Öğr. Üyesi Fırat Canlıkaraya ve Op. Dr. Sabiha Nur Özmen tarafından gerçekleştirilen cerrahi operasyon, Total Özofajektomi (yemek borusunun tamamen çıkarılması) ameliyatı olarak biliniyor. Bu operasyonla hastanın sadece yemek borusu değil, aynı zamanda mide bölgesinde de tümör tespit edilmesi nedeniyle midesi de alındı.
İnce Bağırsaktan Yeni Yemek Borusu Yapıldı
Operasyon sürecini değerlendiren Dr. Öğr. Üyesi Sezai Kantar, hastanın başvuru sürecinden ameliyat detaylarına kadar bilgi verdi:
“66 yaşındaki hastamız polikliniğimize yutma güçlüğü ve yutkunma sırasında takılma hissi gibi şikayetlerle geldi. Yapılan endoskopi sonucunda yemek borusunun orta kesiminde daralmaya yol açan bir kitle tespit ettik. Gerekli tüm tetkiklerin ardından zaman kaybetmeden operasyon planladık. Operasyon sırasında mide bölgesinde de tümörlü alanlar saptandığı için mideyi de almak zorunda kaldık. Bunun yerine hastanın ince bağırsağından yeni bir yemek borusu oluşturduk.”
Laparoskopik Yöntemle Yapıldı
Bu tür büyük cerrahi müdahalelerin genellikle açık ameliyat ile yapıldığına dikkat çeken Dr. Kantar, ameliyatın laparoskopik yöntemle gerçekleştirildiğini belirtti:
“Bu operasyonu laparoskopik yöntemle, yani hastanın vücudunda açılan dört küçük kesiden girerek teknolojik ekipmanlarla gerçekleştirdik. Bu sayede hastamızın operasyon sonrası daha hızlı iyileşmesini ve normal hayatına dönmesini sağladık. Ameliyat sonrasında hastamızın sağlık durumu oldukça iyi ve hızla toparlanıyor.” dedi.