Peki maaşı en çok olacak geleceğin meslekleri neler dersiniz?
Veri Analistliği
Teknolojini hızla ilerlemesiyle beraber bilgilerin toplanması da kolaylaştı fakat toplanan verilerden anlamlı bilgiler ve çıkarımlar yapmak için neredeyse tüm endüstrilerde veri analistlerine ihtiyaç olacak. 2020 yılına kadar tüm dünyada veri analistliğine duyulan ihtiyacın hızlı bir şekilde artması bekleniyor.
Ürün Tasarımcılığı
Her ne kadar ürün imal etme işi insanlardan robotlara kaymaya başladıysa da, yaratıcı insanlara ve tasarımcılara her zamankinden daha fazla iş düşecek. Özellikle endüstri tasarımcılığı, ürün tasarımı konusunda en önde gelen iş kollarından bir tanesi durumuna gelecek.
İnsan Kaynakları Uzmanlığı
Özellikle 2000'li yıllardan sonra ülkemizde de insan kaynaklarına verilen önem hızla artmaya başladı. Araştırmalara gösteriyor ki, şirketlerin büyük çoğunluğu, ortaya çıkan yeni iş pozisyonlarına dışarıdan eleman alımı yapmak yerine kendi bünyesinde çalışanlarıyla bu durumları çözmenin çok daha faydalı olduğuna inanıyorlar. İnsan kaynakları ve gelişim uzmanları da, şirketlerin mevcut kaynaklarıyla daha verimli çalışması yolunda yaptıkları çalışmalarla her geçen gün daha da önemli bir rol üstleniyorlar.
Genetik Mühendisliği
Genetik mühendisliğinin, gelecekte en önemli meslekler listesinin en başlarında olacağı muhakkak. DNA'ya ait her geçen gün daha fazla şeyin öğrenilmesi, bu konudaki araştırma yapanların iştahını daha da kabartıyor. Ayrıca genetik mühendislerinin dünyanın tüm gelişmiş ülkelerinde yüksek standartlara sahip işler bulma olanağı, genetik mühendisliğini çok daha cazip kılıyor.
Ekoloji Uzmanlığı
Canlıların birbirleriyle ve çevreleriyle olan ilişkilerini inceleyen ekoloji bilimi, küresel ısınmanın ve dünya nüfusunun hızlı artışının da etkisiyle gün geçtikçe önem kazanıyor. Ekoloji alanında yayınlanan bilimsel makaleler dahi, her yıl sayısını katlayarak artırıyor, endüstriye ve makineleşmeye daha da bağımlı olacağımız yakın gelecekte ekologlara da önemli görev düşüyor. Ayrıca günümüze dek bu mesleğe yeteri kadar değer verilmemiş olması, kariyerini ekolog olarak inşa etmek isteyenler için aynı zamanda işinin öncülerinden olmak anlamına gelecek.
Yapay Zeka Uzmanlığı
Dünyanın en zengin iş adamı olan Microsoft'un kurucusu Bill Gates, konferanslarında "şu an bir kariyer inşa etmeye başlasa yapay zeka üzerine odaklanacağını" sık sık söylüyor ve gençlere de bunu tavsiye ediyor. Amerika'nın yanı sıra gelişmiş Asya ülkelerinin de yapay zeka geliştirmeye ayırdığı bütçeler ve olanaklardan faydalanarak bu alanda güzel bir kariyer inşa etmek mümkün. Önümüzdeki on yılda tüm iş tanımlarının yüzde 30'unun yapak zekaya sahip robotlara teslim edileceğinin tahmin edildiğini düşünürsek, hiç de tabana atılmayacak bir kariyer fırsatı olabilir.
3D Yazıcı Mühendisliği
Son yıllarda 3D yazıcı şirketlerinin yaptığı müthiş atılımların da işaret ettiği üzere, önümüzdeki yılların 3D yazıcıları, hayatımızın en önemli noktasına koyacağı kesin gibi. Hatta bazı uzmanlar, ileride 3D yazıcıların buzdolabı, fırın gibi her evde yerini alacağını tahmin ediyorlar. 3D yazıcı mühendisliği de bu gelişmelerle beraber önemli hızla artacak yepyeni bir iş kolu.
İnternet ve Ağ Teknolojileri Güvenlikçiliği
Tüm kişisel bilgi ve verilerimizi sakladığımız yer haline dönüşen internet, bir yandan da sanal bir ortam olması nedeniyle her türlü saldırıya açık konumda. Dünyanın önde gelişen şirketleri de, internet ağlarının güvenliğini sağlayacak "sanal güvenlik görevlileri" de diyebileceğimiz İnternet Güvenlik Uzmanları'na ihtiyaç duyuyorlar. Bu alanda çalışanlar "freelance" (serbest) olarak çalışabildikleri gibi, bir kuruma bağlı olarak da hareket edebilme imkanına sahipler.
Blockhain Uzmanlığı
Son yıllarda değeri hızla artan "bitcoin" adlı sanal para birimini herkes gibi siz de duymuşsunuzdur. Bitcoin'in arkasındaki teknoloji olan "blockchaın" yani "güvenlikli veri depolama zinciri" önümüzdeki yıllara damgasını vuracak en önemli teknolojilerden biri. Oy kullanma işlemlerinden ticarete kadar verilerin bu sistem üzerine aktarılarak korunması ve dağıtılması, yakın gelecekte karşılaşacağımız bir elektronik devrim olacak. Ülkemizde de zaman zaman verilen konferans ve seminerlerle tanıtılan "blockchaın" sisteminde uzmanlaşmak, yapılacak en iyi kariyer yatırımı olabilir.
Dişçilik
Birleşmiş Milletler Kalkınma Teşkilatı, dişçiliği de geleceğin en önemli meslekleri arasında gösteriyor. Teknolojide yaşanan gelişmelerin öneminin azaltmayacağı, hatta artıracağı öngörülen diş hekimliği, hem Türkiye'de hem de yurt dışında iş garantisi anlamına geliyor. Yaşam kalitesi arttıkça, ağız ve diş sağlığına duyulan ihtiyacın da arttığını uzmanlar sıklıkla vurguluyorlar.
Hemşirelik
Hem ülkemizde hem dünyada büyük bir genç nüfus olması, hem hastane sayısını hem de bu sektöre yağılan yatırımları büyük ölçüde artırıyor. Önümüzdeki yıllarda bu genç nüfusun yaşlanmasıyla, hemşireliğin de neredeyse doktorluk kadar önemli olacağı kariyer uzmanları tarafından tahmin ediliyor.
Diyetisyenlik
Çağımızda iş ve yaşam şekillerinden kaynaklı olarak enerji tüketiminin bir hayli artması, beslenme alışkanlıklarımızı da kökünden değiştirdi. Fakat fazla kalorili ve fast food yiyeceklerin tüketiminin artması ve iş dünyasının getirdiği hareketsiz yaşam, diyetisyenlere duyulan ihtiyacı artırdı. Diyetisyenlik, önümüzdeki yıllarda da yıldızı parlayan meslekler arasında olmaya devam edeceğe benziyor.
Turizm İşletmeciliği
Dünyayı gezmek ve seyahat etmek artık eskisinden çok daha kolay. Avrupalılar yılda ortalam 2.5 kez turist olarak seyahat ediyorlar. Durum böyleyken, turizm işletmeciliği de ülkemiz gibi turistik coğrafyalarda sürekli önem kazanıyor. Kariyerini turizm üzerinden inşa etmenin en önemli getirisi ise yüksek gelirleri. İşin olmazsa olmazı ise yabancı dil bilmek.
Psikiyatristlik
Her ne kadar tıbbın bir kolu olsa da aslında multi-disipliner bir alanda bulunan psikiyatri, ülkemizde önemi gün geçtikçe daha da çok anlaşılan bir dal. Bu konuda Avrupa'nın bir hayli gerisinde bulunan Türkiye'de psikiyatrist sayısı, Avrupalı ülkelerin 15'te birine tekabül ediyor.
Fizik Tedavi Uzmanlığı
Sağlık ekiplerinin vazgeçilmez personeli olan fizyoterapistlerin, tedavi sürecindeki önemi her geçen gün artıyor. Mezun olur olmaz işe başlama garantisi de veren bölüm, son yıllarda giderek yaşam kalitesinin artırılması ve geliştirilmesinde etkin rol alan bir bilim dalı haline geldi.
İş Güvenliği Uzmanlığı
İş güvenliği Uzmanı'na duyulan ihtiyaç her geçen gün artarak devam ediyor. Özellikle tüm işyerlerine İş Güvenliği Uzmanı bulundurma zorunluluğu getirilmesiyle beraber büyük bir istihdam alanının oluştuğu bu alanda kariyer planlaması yapmak için iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca sürekli takip edilecek sertifika programlarıyla meslekte de kendinizi geliştirebilir ve basamakları tırmanabilirsiniz.
Drone Pilotluğu
İnsansız hava aracı, bilinen adıyla "drone", uzaktan kumanda edilen bir tür uçak. Bugün pilotluk ne kadar popüler bir meslekse, gelecekte drone pilotluğunun da bu kadar yaygın ve popüler olması bir o kadar muhtemel. Hatta yurt dışında üniversiteler drone pilotu yetiştiren programlar açmaya başladılar bile.
E-Spor Oyunculuğu
Özellikle LoL gibi oyunlarla günümğzde popüler hale gelen e-Spor oyunculuğu gelecekte çok daha fazla kişiye hitap edecek. Hatta e-Spor'un önümüzdeki Paris olimpiyatlarında bile yer bulabileceği konuşulanlar arasında.
Finans Analistliği
Finansal analistler, işletmelerin nakit ihtiyaçlarının ne oranda öz kaynaklarla ve ne oranda yabancu kaynaklarla sağlanacağına ve bu kaynakların nasıl bir temin edileceği ve hangi amaçlarla kullanılacağına karar veren uzmanlardır. Finans sektörünün daha da büyüyecek olması, fonlardan ve hisse senetlerinden anlayan uzmanlara duyulan ihtiyacı artıracak.
Bilgi Teknolojileri Yönetimi
Bilgisayar ve bilgi sistemleri yöneticiliği, modern teknolojide çok kritik bir sorumluluk taşıyor. Bu çalışanlar kısa ya da uzun vadelerde şirketlerin teknolojik ihtiyaçlarını ve hedeflerini belirliyor. Yapılan araştırmalar, 5 sene içerisinde bu meslek gurubunda yaklaşık yüzde 20'lik bir büyüme olacağını gösteriyor.
Yazılım Uzmanlığı
Kod geliştirme, programlama ve işletim sistemleri gibi insanların hayatta işlerini kolaylaştıracak uygulama ve sistem yazılımlarını geliştirme ile ilgilenen yazılım mühendisliği, bilgisayarların artık hayatımızın her alanına girmesiyle beraber günümüzün en önemli mesleklerinden biri haline geldi. Yazılım uzmanlığı, gelecekte de önemi artarak devam edecek bir iş kolu.
Matematik Öğretmenliği
Gelecekte bazı öğretmenlerin işini robotlar ve bilgisayarlar ellerinden alacak olsa da, bunlardan biri kesinlikle matematik öğretmenleri değil. Üniversitelerin tüm dünyada analitik düşünme becerisini, dolayısıyla matematiği bilen ve kullanan öğrencileri tercih etmesi, matematik öğretmenliğini her zamanki gibi revaçta tutacak en önemli neden.
Mekatronik Mühendisliği
Mekatronik Mühendisliği, akıllı makinelerin, ergonomik ve faydalı ürünlerin tasarlanarak üretilmesi için Makine Mühendisliği, Elektirik-Elektronik Mühendisliği ve Bilgisayar Mühendisliğinin bir birleşimi olarak ortaya çıkmıştır. Otomotivden beyaz eşyaya, havacılıktan akıllı robot üreten firmalara, çok geniş bir iş sahası bulunan mekatronik mühendisliği, size dünya çapında fırsatlar sunabilir.
Dijital Yayıncılık
Günümüzde dahi çok popüler bir hale gelen internet yayıncılığının, yakın gelecekte tamamen televizyonun yerini alması ve dijital yayın yapan kişilerin birer süperstar'a dönüşmesine kesin gözüyle bakılıyor.
Sosyal Medya Uzmanlığı
Sosyal medya uzmanlığı, günümüzdeki bir markanın tanıtılması için yapılan en önemli işlerin başında geliyor. Sosyal medya üzerinde, bir ürün için potansiyel müşteri kitlesini tespit etmek ve hedef ürünü doğru stratejilerle tanımak üzerine kurulan bu sektör, markaların geleceği açısından son derece önemli.
Eğlence ve İçerik Üreticiliği
Seri üretim konusunda birçok iş robotlara kaptırılabilir, fakat iş "yeni içerik" üretmeye geldiğinde, insan yaratıcılığı devreye giriyor. Hali hazırdaki imkanları ve teknolojiyi işlevsel kılıp eğlenceli hale getirmek, yeni alan ve imkanlar sunabilmek için her zamankinden daha fazla yaratıcı zekaya ihtiyaç duyuluyor.
Endüstri Mühendisliği
Aynı anda birçok işi beraber yürütebilen çok yönlü çalışmalara duyulan gereksinim, hem iyi bir mühendislik hem de yönetim eğitimi alan endüstri mühendislerine olan ihtiyacı artırıyor. Orta ve uzun vadedeki hedeflerin belirlenmesi ve uygulamaların planlanmasında endüstri mühendislerine büyük iş düşüyor.
İç Mimarlık
Dünya çapında refah seviyesindeki artışa bağlı olarak çevre düzenlemesinin de önem kazanması, bahçecilik ve peyzaj mimarlığı ve mimarlıkta optimum alan kullanımını sağlayan "iç mimarlık ve tasarım" alanlarında talep artışına sebep oluyor. Ülkemizde de hem vakıf hem devlet üniversitelerinde eğitimi verilen iç mimarlık da geleceğin flaş mesleklerinden.
Uluslararası Hukukçuluk
Dünyanın iyiden iyiye globalleşmesiyle beraber, uluslararası şirketlerin ve devletlerin birbirleriyle daha çok etkileşime girmesi, uluslararası hukukun önemini de artırdı. Özellikle uluslararası hukukun bir kolu olan uluslararası deniz hukuku Türkiye'nin hem bugünün de hem geleceğinde büyük bir öneme sahip.
Şehir ve Bölge Planlamacılığı
Son 10 yılda büyük bir yükselişe geçen Şehir ve Bölge Planlama, günümüzde gözde meslekler arasında. Üniversitelerde Şehir ve Bölge Planlama bölümlerinde eğitimi verilen bu meslek, hem kırsal hem kentsel bölgelerde her ilçenin kamu yönetiminde ihtiyaç duyduğu bir uzmanlık alanı.
Tesisatçılık
Bu listede görünce şaşırabileceğiniz, bir meslek olan tesisatçılık, ülkemizde her zaman en kolay iş bulan mesleklerden biri olmuştur. Özellikle inşaat sektörüyle doğru orantılı olarak değeri artan tesisatçılık, bazı meslek erbablarına bir doktor kadar para kazandırabiliyor.
Bulut Hesaplama Uzmanlığı
Bulut hesaplama son yıllarda sıkça duyduğumuz bir kavram. Şirketlere ciddi bir maliyet ve iş gücü kazancı sağlayan bu sistem, küçüklü büyüklü tüm şirketler tarafından tercih edilmeye başlandı. Yakın zamanda bakkalların bile Bulut Hesaplama sistemi kullanmak durumunda kalacağını düşünürsek, bu konuda uzmanlaşmak hiç de fena bir kariyer hedefi gibi durmuyor.
Gıda Kimyageri
Yiyecekler üzerine yapılan kimyasal çalışmalara tüm dünyada hızla artmakta. Doğal yiyeceklerin yerini alan suni gıdaları daha lezzetli hale getirmek için istihdam edilen kimyagerlere duyulan ihtiyaç da aşçılara duyulan ihtiyaç kadar büyük. Fakat bu alanda kariyer yapmak isteyenler daha sabırlı ve uzun vadeli kazanımlara odaklanmalı.
Giyilebilir Teknoloji Uzmanı
Akıllı saatler, akıllı bileklikler, akıllı giysiler... Akıllı telefonlarla birlikte yaşamımızı kolaylaştıran en büyük teknolojik yenilik olan giyilebilir teknolojiler, günlük hayatımızı kolaylaştıran ve her geçen gün daha da gelişen bir sektör olarak olarak karşımızda duruyor.
Rüzgar Enerjisi Uzmanlığı
Küresel ısınma ile birlikte doğal enerji kaynaklarına olan yönelimin artması, rüzgar enerjisinin önemini de artırdı. Bu konuda uzmanlık ve danışmanlık sertifikaları veren okullar açılmaya başlandı bile.
Nanoteknoloji Uzmanlığı
Yurt dışında nanoteknoloji eğitimi veren üniversite sayısı günden güne artarken, uzmanlar da sanayinin hızla nanoteknolojiye taşındığını ve büyüme potansiyeli en yüksek sektörün nanoteknoloji sektörü olduğuna dikkat çekiyor.
Uzay Turizmi Reberliği
Çok da uzak olmayan bir gelecekte başlayabileceği tahmin edilen uzay turizmini olmazsa olmazları tabii ki rehberler olacak.
Robot Hukuku
Robotların kullanım alanı arttıkça, robotlar arasındaki ilişkileri ve insanlar ile robotlar arasındaki problemleri çözmek için kesinlikle robot hukukuna ihtiyaç duyacağız.
Akıllı Bina Teknisyenliği
Bina deyince aklımıza şu an 4 duvar ve çatıdan oluşan bir yapı geliyor olabilir, fakat akıllı binalar bizler için çok daha fazlasını ifade edecek, tabii ki bu yapıları tasarlayanlar da öyle!
Zihin Transfer Uzmanlığı
Önce disketler, sonra CD'ler ve son olarak USB'ler aracılığıyla yaptığımız bilgi transferleri, doğrudan zihinden zihine yapılsa, çok daha iyi olmaz mıydı?
Uzay Hemşireliği ve Fizyoterapistliği
Farklı yerçekimi ve yaşam koşullarında, tabii ki farklı fiziksel ve yaşamsal imkanlarla karşılaşacağız. Uzay hemşireliği ve fizyoterapistliği de tam olarak burada karşımıza çıkıyor.
İklim Değiştirme Mühendisliği
İklimin bilgisayar başında dizayn edilecek olması halinde, elbette bu konuda uzmanlaşmış mühendisler de beraberinde gelecektir.
Yapay Organ Geliştiriciliği
Organ naklinin bir adım sonrası, laboratuvar ortamlarında üretilen ve yıpranan organlarımızı yeni ve kusursuzları ile değiştiren yapay organ geliştiriciler olabilir!
Robot Psikologluğu
Eğer robotlar hislere de sahip olurlarsa, emin olun robot psikologluğu bu yeni dünyanın en gözde mesleği haline gelebilir.
Robotik Veterinerlik/Doktorluk
Robotik veteriner ya da doktorlar, ev robotlarını rahatsızlandıklarında götüreceğiniz robot hastanelerde sizi bekliyor olacaklar!