banner45

KAYBOL(A)MAYAN MESLEK: KALAYCILIK

Kalaycılık, eskiden soframızı tatlandıran yemeklere lezzet katan kalaylı bakır kaplar,çanak ve tabaklar. Şimdilerde Amasya'nın Taşova ilçesi'nde haber editörü Ahmet Günaydın'ın manşete taşıdığı bir tatlı haber diyelim. Siz Amasya'nın Sesi okurları için ve daha geniş kitlelere ulaştırabilmek adına yayınlıyoruz.

KAYBOL(A)MAYAN MESLEK: KALAYCILIK

İlçemizde kaybolan meslekler arasında var sayılsa da “Kalaycılık” daha uzun yıllar hükmünü sürdürecek.İlçe merkezindeki son kalaycı esnafı olan Hasan Fehmi Karaismailoğlu vefatından 11 ay önce Taşova Gençlik Merkezinin çok sevilen, yayınlanmasını sabırsızlıkla beklediğimiz projelerinden biri olan adeta Taşovamızın geçmişten geleceğe köprüsü görevini üstlenen “Ne Mazi Ne Ati” Projesine konuk olmuştu.

Emekli Esnaf Hasan Fehmi Karaismailoğlu kendisiyle yapılan röportajda; “Trabzon’un Of kazasının Halman köyü’nde dünyaya geldim. Sonra buraya (Taşova’ya) geldim (göçtüm). Buraya geldiğimde 13-14 yaşlarında mıydım neydim, o zamanlar kıtlık vardı,” diye sohbetine devam etmişti. O koca çınar artık konuşurken zorlanıyordu. Ama zihni de yüreği de berraktı. Uzun yıllar Esençay’da kalaycılık yapan Babası merhum Gafur Usta’yla buraya geldiğini, babasının yanında kalaycı olduğunu ve kalaycılık yaparak geçindiklerini dile getirmişti.

Halen ilçemizde yaşayan ve bu mesleği yapan bir kalaycı kaldı.  O da Esençay’da ikamet eden Gafur Usta’nın çırağı: Ömer Dur.

Ahmet Günaydın

39 yıldır fiili olarak gazetecilik yapıyorum. Ancak baba mesleğim 1944 yılında Trabzon’un Of ilçesinden Taşova’nın kuruluşunda gelen büyüklerim gibi Kalaycılık. 1975 yılına kadar Eski Buğday pazarı (Dene Pazarı)nda şimdiki Bekir Konyar’ın dükkanının olduğu köşede bakırcılık, kalaycılık ve zücaciye işi yapmışız. Yaşım küçük olduğu için Mesleğin kap yıkama aşamasını ancak öğrenebilmiştim. Kalaycılık öğrenilmesi çok zor bir meslekti. Alüminyum, çinko, melamin çelik, krom gibi farklı mutfak eşyaları çıkınca, Bakır kaplar pahalı olması nedeniyle gözden düşmeye başladı.

Kuşkusuz hem sağlık yönünden hem de yemeklere verdiği lezzet nedeniyle bakır eşyalar bir çok ailenin mutfaklarında yer almaya devam ediyor. Bakır tepside yapılan Sini böreğinin tadını alüminyum tepside bulamadığımız gibi, hele de odun ateşinde bakır kapta pişen yemeğin tadını diğer mutfak eşyalarında bulamıyoruz.

Ne güzel tevafuktur ki; eşim, 21 Mayıs 2023 Pazar günü bahçemizde yetişen  taze yeşil soğanla köy yumurtasını bakır tavada pişirdi. Muhteşem bir lezzet çıktı ortaya. Eşime Akşam yine aynı şekilde yemek hazırlamasını söyledim. Anadolu Ajansı Muhabiri Tevfik Öztürk ile rutin yürüyüşümüze çıktık. Cumhuriyet mahallesi, Yeniyol caddesi ile Yeşilırmak caddesinin kesiştiği köşede kalaycılık yapan Mahmut Usta’yla karşılaştık. ”Hayat haberdir, Haber hayattır” düsturumla ”Tevfik haber ayağımıza geldi” dedim.

Kahramanmaraş’ın merkez ilçesi Dulkadiroğlu’ndan olduğunu söyleyen Mahmut Toka açık havada ailece mesleğini icra ediyor. Özellikle yayla mevsiminde tura çıkan kalaycı Toka 35 yıldır bu mesleği icra ettiğini söyleyerek 25 Mayıs gününe kadar Taşova çevresinde olduğunu söyleyerek kap kalaylatmak isteyenlerin kendisine 0 531 490 04 77 nolu telefondan ulaşabileceklerini söyledi. 

Güncelleme Tarihi: 22 Mayıs 2023, 10:34

Müslüm Söyler

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER