banner45

Amasya’da Türk Mutfağı Haftası Kutlandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığının himayelerinde Kültür ve Turizm Bakanlığı koordinasyonuyla “21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası” bu yıl Amasya’da ilk kez kutlandı.

Amasya’da Türk Mutfağı Haftası Kutlandı

tinyurl.com/ix1xb3t, tinyurl.com/ix1xb3t, Geneva,sans-serif;">Amasya Valiliği öncülüğünde Amasya Belediyesi, Amasya Üniversitesi ve İl Kültür Turizm Müdürlüğü iş birliği ile Şehzadeler Gezi Yolunda yapılan kutlama programında yöresel ürünler, kokoreç, Osmanlı macunu, yağlı, ızgara köfte, tantuni, tavuklu pilav, Arnavut ciğeri gibi birbirinden eşsiz lezzetler ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Açılışı yapılan Türk Mutfağı Haftasına Amasya Valisi Mustafa Masatlı, Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, Belediye Başkan V. Ahmet Çoban, Amasya Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Halil Apaydın, Rektör Danışmanı Doç. Dr. Aytuğ Mermer Üzümlü, Genel Sekreter Duran Çuhadar, Amasya İl Kültür Turizm Müdürü Bilal Eken, il protokolü ve vatandaşlar katıldı. Programda Amasya Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri konser verdi.

Türk Mutfağı Haftası açılış konuşasında Amasya Valisi Mustafa Masatlı, “Bugün sizlerle Türk Mutfağı Haftası kapsamında lezzetli bir etkinlikte bir araya gelmiş bulunuyoruz. Sayın Emine Erdoğan Hanımefendinin himayelerinde, Kültür ve Turizm Bakanlığımızın koordinasyonunda Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı kitabından hareketle bugün bütün yurtta 81 ilde Türk Mutfağı lezzetleriyle ilgili milletimizin köklü tarihinde yer alan lezzetler yer alacak. Türk mutfağı binlerce yıl boyunca farklı coğrafyalarda hüküm sürmemiz ve farklı milletlerle iletişim kurmamız nedeniyle oldukça zenginleşmiş ve dünya mutfakları arasında saygın yerini almıştır. Etrafına toplandığımız sofralar bizi bize dost kılar. Tatlı yiyip tatlı konuşmak mutfak kültürümüzün barışı tesis etmekte ki gücünü ifade etmektedir. Bu düşüncelerle Türk Mutfağı Haftası etkinliklerinin hazırlanmasına emeği geçen başta Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi olmak üzere, Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, bugün burada bizimle olan Belediye Başkanlığımıza, Amasya Üniversitesi Rektörlüğüne, tüm odalarımıza, aşçılarımıza teşekkür ediyorum. Birlik ve beraberliğimiz daim olsun” dedi.

Amasya’nın kültürel zenginliğe dikkat çeken Amasya Milletvekili M. Levent Karahocagil, “Amasya’mız 8500 yıllık bir tarihe sahip. Amasya’mız 14 farklı medeniyete ev sahipliği yapmış. Bu demek ki, 8500 yıllık bir gelenek göreneğe ve 14 medeniyetin kültürünün yaşadığı bir şehir olan Amasya’nın mutfak kültürünün zenginliği de buna göredir diye düşünüyorum. Ve ayrıca 24 milyon m² toprağa hükmeden Osmanlı İmparatorluğunun şehzadelerinin, padişahlarının yetiştiği Amasya’mızdaki ananelerin ve kültüründe çok değerli olacağı açıktır. Cumhurbaşkanımızın hanımı Emine Erdoğan’ın önderliğinde tüm ülke çapında yapılan bu etkinliğin hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

Sağlıklı beslenmenin önemine dikkat çeken Amasya Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Halil Apaydın, “Milletleri millet yapan ana unsurlardan birisi kültürdür. Kültürün maddi ve manevi unsurları vardır. Mutfak kültürü her ne kadar maddi kültür unsurları içerisinde yer alsa da manevi unsurlarla da beslenen bir ayağı vardır. Bir ayağı Orta Asya’ya bir ayağı Balkanlara, bir ayağı Anadolu’ya, bir ayağı ise Orta Doğu’ya uzanan Türk mutfağının kendine haslığını koruyabilmesi aynı zamanda kültürel kodlarımızla bağlantılıdır. Çünkü kültür bütünlük içerisinde kendini sürdüren bir unsurdur. Beslenme önemli bir olgu fakat bilinçli beslenme de önemli. Türk mutfağının sağlıklı beslenmeye uygun bir mutfak olduğunu söyleyebiliriz. Paydaşı olduğumuz bu etkinliğin hayırlara vesile olmasını diliyorum” dedi.

Amasya İl Kültür Turizm Müdürü Bilal Eken ise Türk mutfağının farklı yönleriyle tanıtılması ve aynı zamanda yaşatılması gayreti içerisinde olacaklarını ifade etti.

Stantlarda hünerlerini sergileyen aşçılara seslenen Amasya Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Aşçılık Programı Öğretim Görevlisi Kenan Pala ise, “Hadi hep beraber Türk mutfağının ne kadar zengin ve lezzetli olduğunu, Amasya’mızın ne denli kendine has mistik lezzetlerinin bulunduğunu tüm dünyaya gösterelim” şeklinde konuştu.

Yapılan açılıştan sonra stantlar gezildi.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER