banner45

E-Sigara; Normal Sigaralar Kadar Akciğerlerinize Zarar Veriyor Mu?

Bir araştırmaya göre, yeni e-sigara (elektronik sigara) türü olan ısıtılmış tütün akciğer hücrelerine, geleneksel sigaralar kadar zarar veriyor.

E-Sigara; Normal Sigaralar Kadar Akciğerlerinize Zarar Veriyor Mu?

 

Bir araştırmaya göre, yeni e-sigara (elektronik sigara) türü olan ısıtılmış tütün akciğer hücrelerine, geleneksel sigaralar kadar zarar veriyor.

“Isıtılmış” yani yanmamış tütün ürünleri bazı yurtdışı pazarlarında zaten inanılmaz popüler olmakla birlikte, henüz Türkiye`ye resmi olarak girmediler. Elbette kaçak yollarla ulaşılabilir ancak yine de bu çalışma ruhsatlı bile olsa ulaşılmaması gerektiğini gösteriyor.

Geleneksel sigaraya karşı daha güvenli bir alternatif olarak e-sigaralara benzer bir şekilde tanıtılan halk sağlığı uzmanları, “yakılmayan ısı” ürünlerinin, tütün endüstrisi için bir sonraki büyük aşama olabileceğinden endişe ediyor.

Yeniliklerinden dolayı, bu cihazlarda sigarayı bırakma konusunda güvenlikleri ve yararları hakkında çok az bilimsel araştırma vardır.

Ancak yeni bir çalışmada araştırmacılar, sizin için e-sigaraların, geleneksel sigaralardan daha iyi olmadığını söylüyorlar.

Çalışma Ne Buldu?

Bu hafta ERJ Open Research dergisinde yayınlanan makale, IQOS cihazlarının ürettiği yapay buharın akciğerlerde ve hava yollarında bulunan insan hücrelerindeki etkisine baktı. (IQOS, Amerikan tütün ürünü Philip Morris International’ın “yakılmayan” tütün ürününün markasıdır).

Araştırmacılar bronşiyal epitel hücreleri ve başlıca insan hava yolu yumuşak kas hücrelerini IQOS buharına maruz bıraktılar ve doğrudan sigara dumanı ve e-sigara buharının etkilerini karşılaştırdılar.

Her üçünün de akciğer hücrelerine zararlı olduğu, IQOS cihazının buharının geleneksel sigara içimi ile karşılaştırılabilir bir toksisiteye sahip olduğu bulundu.

“Akciğer hücrelerinde her türlü dumana maruz kalmanın farklı hücresel toksisite seviyelerini gözlemledik. Açıkça ortaya çıkan şey, yeni ürünlerin, hücrelere karşı geleneksel sigara veya e-sigara buharına göre daha az toksik olmadığıydı ” denildi.

Çalışma, sigara ve e-sigara gibi IQOS cihazlarının, iltihaplanma, oksidatif stres ve akciğerler ve hava yolları üzerinde diğer zararlı etkilere yol açma potansiyeline sahip olduğu sonucuna varmıştır. Uzun vadede bu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) ve akciğer kanseri dahil, sigara içenlerde görülen ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.

Yazarlar, çalışmalarının “yakılmayan ısı” tütün ürünlerinin olası zararlarını anlamada önemli bir ilk adım olduğunu söylüyorlar.

Yeni İsim, Aynı Tütün

Isıyla yakılmayan tütün ürünleri, elektronik sigara içiminin en yenisidir. Ancak, e-sigaraların ve buharlaştırıcıların aksine, nikotin içeren sıvıları (“e-suyu”) kullanmazlar.

Gerçek tütün kullanıyorlar. Cihazın içinde, tütünün yanma sıcaklığının altında yaklaşık 570 ° F (299 ° C) sıcaklığa yükselen ve solunabilir bir buhar oluşturan, dikkatlice kalibre edilmiş bir ısıtma mekanizması bulunur.

Bu tür cihazların çekiciliğinin bir kısmı, bazen diğer buharlaştırıcılarda veya e-sigara modellerinde bulunmayan, sigaraların fiziksel olarak duyumlarının bir parçası olan “boğulma vuruşu” sunabilmeleridir.

“Yanmaz” ürünleri henüz Amerika Birleşik Devletleri’nde mevcut değildir, ancak 2014’ten bu yana bazı durumlarda mevcut oldukları Avrupa ve Asya’daki test pazarlarında inanılmaz popüler olduklarını kanıtladılar.

John San Francisco UC San Diego Enfeksiyon Hastalıkları ve Küresel Halk Sağlığı Anabilim Dalı İnovasyon şefi, Google aramaları gibi pratik yöntemlerle “yakılmayan ısının” popülerliğini takip ediyor.

“Tütün ürünleri yeniden adlandırıldığında veya revize edildiğinde tütün kontrol topluluğu karışıklığa neden oluyor gibi görünüyor. Bu, korktuğum şey, e-sigaralarda olduğu gibi, IQOS’ta olacak ”dedi.

ABD’de, IQOS cihazları şu anda Gıda ve İlaç İdaresi tarafından “Modifiye Risk Tütün Ürünleri” (MRTP) olarak incelenmektedir. MRTP atama “ticari olarak pazarlanan tütün ürünleri ile ilişkili tütünle ilgili hastalık riskini veya zararı azaltmak için kullanılmak üzere satılan veya dağıtılan tütün ürünlerini” belirtir.

Bu atamanın elde edilmesi için bir başvuru sahibi, ürünün “zararı önemli ölçüde azaltma” yeteneğine ve tütünle ilgili hastalığa sahip olduğunu kanıtlamalıdır. Ayrıca, tütün ürünlerini kullanmayan bireyleri de hesaba katarak, nüfus düzeyinde genel sağlığa fayda sağlamalıdır.

Sohal’a göre, araştırmalarına dayanarak IQOS bu tanımı karşılamıyor.

Ayers, “IQOS gibi en yeni ürünlerinin potansiyel olarak daha az zararlı olduğuna dair kanıt üretme yükü,” dedi. “O zamana kadar, düzenleyici ortam onların bir başka tütün ürünü olduğunu varsayar.”

Yardım mı Ediyor, Zarar mı Veriyor?

Bugün e-sigaraların ve buharlaştırıcıların, sigara içenlerin, sigarayı bırakmalarına yardım edip etmediği veya yeni, özellikle genç sigara içenler arasında popülerlik sağlayıp sağlamadığı konusunda bugün bile federal düzeyde bir tartışma devam etmektedir.

Aslında, her ikisi de muhtemeldir.

Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezlerinden elde edilen son istatistikler, 2017 ve 2018 yılları arasında 1,5 milyon genç tütün kullanıcısında çarpıcı bir artış olduğunu gösteriyor. Ve bunun nedeni, e-sigaraların gençler arasındaki popülerliği.

E-sigaraların tütün başlatılmasındaki rolü açıkken, tütün bırakmadaki rolü çok daha azdır.

Halk sağlığı uzmanları, “yanmayan ısının” daha fazla insanı sigara içmeye yönelik başka bir girişim olduğunu söylüyor.

“Amerikan Akciğerleri Birliği, hem IQOS kullanan bireylerin sağlığı hem de IQOS’a FDA tarafından yeşil ışık yakılması durumunda genel halk sağlığı için endişe duyuyor,” Amerikan Akciğerler Birliği Ulusal Avukatlık Başkan Yardımcısı Yardımcısı Erika Sward, Healthline’a bu konuda şunları söyledi:

“Sağlık üzerindeki gerçek etkisiyle  ilgili pek çok cevaplanmamış soru var – ve bu son çalışma Philip Morris International’ın sağlık üzerindeki gerçek etkisiyle ilgili iddiaları hakkında gerçek şüpheler uyandırmaya devam ediyor.Akciğerler, genellikle tütün ürünlerinin sağlığa etkisi söz konusu olduğunda kömür madenindeKİ kanaryadır, ve IQOS’un sonucunun neler olabileceği konusunda ciddi endişelerimiz var ”

 

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER