banner45

Yaşlı Dostu Kent Amasya ve Korona Virüsünün Düşündürdükleri

Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen ve Amasya Üniversitesi tarafından yürütülen ''Yaşlı Dostu Kent Amasya'' projesi nerede takıldı. Günümüzde dünyayı kasıp kavuran Korona Covid 19 virüsünün yaşlı ve dezavantajlı grupları tehdit etmesi projenin gündeme gelmesine neden oldu.

Yaşlı Dostu Kent Amasya Projesi'nin Amasya'da başlayıp yurt geneline yayılması demek, korona  covid 19 virüsünün dünyayı kasıp kavurduğu bir anda Amasya'nın yaşlı ve dezavantajlı kişilere sahiplenmesinin onların daha kaliteli bir yaşamla hayatlarını devam ettirmesinin kaynak yerinin Türkiye olması demektir. Tıpkı böylesi bir virüse karşı dünya bilim insanlarının çağrısını 1400'lü yıllarda Amasyalı hekim Sabuncuzade Şerafettin Efendi'nin Amasya halkına yaptığı çağrıyla birebir örtüşmesi gibi. Tıpkı aşkın Ferhat ile Şirin ile dağlara yazılması gibi ve tıpkı Türkiye Cumhuriyeti'nin doğuşuna güneş olan Amasya Tamimi'nin ülke geneline Mustafa Kemal vasıtasıyla yayılması gibi...

O halde gelelim bu günlere ve bu günlere gelene değin, 2011 yılından bu yana bizlerinde medya , basın ve yazılarımızla hatta ve hatta radyo programlarımızla halkımıza bu konuyu duyurmaya ve anlatmaya çalışmamıza kulak tıkayan yetkililerin bahanelerine..

Neden acaba bu ayağımıza gelen fırsata duyarsız kaldınız ?

Bu konuyu bizlerDr.Kemal Aydın hocamızla görüştüm ve özellikle altını çizerek bu proje Amasya için geliştirildi ve Amasya 'da hayat bulması en büyük hayalimiz dedi.

O halde bizler yine elçiye zeval olmaz diyoruz ve yetkililerimize sesleniyoruz...

Bu projeye sahip çıkalım...

Peki neydi bu proje ve amaçları nelerdi ?

Dünya nüfusu giderek yaşlanmaktadır. 20. yüzyılın sonu itibarı ile Avrupa kıtası ve Japonya için önemli olan bu sosyal olgu zaman geçtikçe Afrika kıtası hariç dünyanın neredeyse tüm ülkelerinde önemli bir ekonomik ve sosyal sorun olarak ortaya çıkmaktadır.

Proje Amasya kentinin bu gelişmeler doğrultusunda Yaşlı Dostu kent olma potansiyelini araştırmak ve bunun için gerekli müdahale, organizasyon ve önlemlerin yerine getirilmesi ile ilgilidir. “Yaşlı Dostu Kent Projesi” adından da anlaşılacağı üzere çok kapsamlı, birçok konu ve olguyu içinde barındırabilecek, tüm toplumsal ve kentsel dinamikleri hesaba katacak, onların içinde yer alacak ve toplumun kendisinden ayırt edilemez toplumsal bir projedir. Bu proje esas olarak D.S.Ö’nün hazırladığı “Küresel Yaşlı Dostlu Kentler Rehberi”ne dayanmaktadır. Bu rehberde belirtilen konularla ilgili olarak çok çeşitli alt proje paketleri içermektedir. Bu alt başlıklarının her biri birer alt proje konusu olarak “Yaşlı Dostu Kent Amasya Projesi” içinde yer alabilir.

Öncelikle üst proje paketi kapsamında Amasya’nın “Küresel Yaşlı Dostlu Kentler Rehberi” doğrultusunda Yaşlı Dostu Kent Olma Potansiyeli ve bu konulardaki eksikliklerinin belirlenmesi gerekmektedir. Yani analiz aşaması projenin önemli bir kısmını oluşturacaktır. Daha sonra ise, gerekli şartların sağlanabilmesi için hangi stratejilerin uygulanacağı, hangi organizasyonel ve kurumsal yapıların gerçekleştirilmesi gerektiği büyük proje paketi içinde yer alacaktır. Daha sonra ise, bu konularla ilgili olarak detaylı ve somut proje çalışmaları yer alabilecektir.

Bu proje çalışmaları D.S.Ö.’nün hazırlamış olduğu Rehberde yer alan ve bir önceki kısımda belirttiğimiz denetim listesi başlıkları doğrultusunda oluşacaktır. Örneğin; Yaşlı Dostu Kent çerçevesi içinde kent içinde oluşturulacak dış mekân ve yeni konut alanlarının belirli kriterler doğrultusunda ele alınması, ulaşım sistemlerinin tekrar ele alınarak yeni düzenlemeler yapılması, somut bir yaşlı dostu köy yerleşkesi projesi gibi proje paketleri bu büyük proje çerçevesi içinde verilebilir. Doğal olarak, bu alt projelerden her biri üst ölçekte yer alan “Yaşlı Dostu Kent Amasya” konsepti içinde yer alması gerekmektedir. Her dünyaya gelen varlık mutlak yaşlanacağından dolayı, çocuklarına ve yaşlılarına sahip çıkan toplumlar geçmişe saygı duyarak geleceğe de güvenle bakabilirler. En geniş perspektifle; bu proje ile birlikte bu durumun sağlanmasına çalışılmaktadır. Gelecek zaman içinde ülkemiz için de büyük bir sorun olacak yaşlı nüfus artışına karşın gerekli önlemleri alabilmek adına Amasya özelinde bir model oluşturulması, sağlıklı yaşlanma olgusunun da bu model içinde yer almasıyla birlikte “Yaşlı Dostu Kent Amasya” modelinin diğer kentlerimiz için de öncü bir rol oynamasıdır. Projenin etkililiği ve uygulanabilirliği ölçüsünde oluşturulacak özgün model hem ulusal hem de küresel çapta, şehirler için ve yerel planlamacılar için benimsenebilir olacaktır.

Amasya’nın potansiyellerinin belirlenmesi ve Yaşlı Dostu Kent olma konusunda alınacak tedbirler ile birlikte Amasya kentinin de ekonomik ve toplumsal olarak ilerlemesi ve kalkınması sağlanabilecektir. Özellikle açılacak yeni istihdam sahaları ile birlikte ekonomik yapı gelişme gösterecek, yine yapılacak çalışmalarla gerekirse dünyadaki yaşlıların buraya gelmeleri ve kalmaları sağlanacak, böylece dolaylı kültürel kaynaşma amaçlı turizm faaliyetleri ile birlikte hem ekonomik gelişme hem de sosyal gelişme sağlanabilecektir. Yapılacak tüm alt projeler ve müdahaleler, sadece yaşlı kesim için yapılamayacak, aynı zamanda tüm yaştaki ve dezavantajlı insanlara da fayda sağlayacaktır. Örnek olarak, hava ve su kalitesini artırmak gelişme çağındaki çocukları koruyacak ve çevre kaygısı olan diğer insanları da memnun edecektir. Aileler hanelerindeki yaşlılar yeterli hizmeti ve desteği görünce görmüş oldukları sosyal destek konusunda öznel yaşam nitelikleri artacak, duyarlılık geliştireceklerdir.

Ulaşımda yapılacak tüm iyileştirmeler tüm yaş gruplarındaki insanlar ve özellikle özürlüler açısından büyük rahatlama sağlayacaktır. Yaşlı insanların sosyal işlevselliklerinin artması toplumsal katılımlar ölçüsünde vatandaşlıkla ilgili hizmetlerde yer almaları tüm toplum açısından olumlu bir durumdur. Ayrıca yerel ekonomi yaşlıların aktif olarak üretime, tüketime katılmalarıyla büyüme ve gelişme imkânları olanakları bulabilecektir. Sonuç olarak toplumsal gelişme sosyal adalet temelinde varlık bulacaktır. Proje bütünü içinde diğer alt projeler de olumlu sonuç verdiği takdirde diğer kentlerin de Yaşlı Dostu Kent ve Toplum olma yollarında bir örnek teşkil edecek ve gelecekteki yaşlanma sonucu oluşacak toplumsal, ekonomik kaygılar yerini plan, program, projelerle sağlıklı toplumlarda yaşamanın önünü açacaktır. Güvenli ve yaşam kalitesini belirlemiş toplumlar ortaya çıkacaktır.

Güncelleme Tarihi: 23 Mart 2020, 22:19
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER