FİLM ELEŞTİRMENİ ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU “Düşlerdeki Hayat” FİLMİ İÇİN AYNI ZAMANDA YEŞİLOĞLU'NDAN BİR "EVERGREEN CONTENT" dedi
Sabancı Vakfı sosyal, kültürel ve sanatsal etkinliklerin ülkemizde yaygın olurken sanatı herkes için erişilebilir kılmak amacıyla düzenlediği çeşitli kültür-sanat faaliyetlerinden biri idi Sabancı Vakfı’nın “Kısa Film Uzun Etki” sloganıyla 8.Kısa Film Yarışması.Yarışması ve Birincilik ödülü “Düşlerdeki Hayat” filmiyle yönetmen Can Yeşiloğlu’na un oldu. Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı tarafından takdim edildi.
Ödül töreninde konuşma yapan Güler Sabancı, “Yarışmamızda bu yılki temamızı şu anda ve gelecekte tüm gezegenin en önemli problemleri arasında görülen ‘Su Krizi’ olarak belirledik. Ne mutlu ki sinemacılar bu meseleyi içselleştirmiş ve çarpıcı işlere imza atmışlar.- İklim acil durumunun göz ardı edilemeyecek sonuçlarından biri olan su kıtlığını; 5 dakikaya sığdıran ve izleyicide şok etkisi yaratan kısa filmler aracılığıyla bir kere daha bu gerçeği gözler önüne serelim istedik. Ne mutlu ki sinemacılar da bu meselenin önemini benimsemiş ve çarpıcı işlere imzalarını atmışlar. Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması kapsamında gelen başvurular ve değerlendirme sürecinde gördüğümüz sinema alanındaki potansiyel, bizleri her geçen yıl daha da memnun ediyor. Genç sinemacılar için basamak niteliği taşıyan yarışmamızın, onlara yeni kapılar açmasını diliyor, yarışmamıza başvuran bütün adayları tebrik ediyorum.” şeklinde konuştu .
Yarışmanın ikincisi “Sona Doğru” filminin yönetmeni Cihan Yıldırım’a ödülünü Sabancı Vakfı Genel Müdürü Nevgül Bilsel Safkan verirken, üçüncü olan “Antroposen” filminin yönetmeni Mehmet Gürü Avcu’ya ödülü yarışmanın sanat yönetmeni Zeynep Atakan tarafından sunuldu. Yarışmanın Mansiyon Ödülü, “Vahşi” filmiyle Sinan Kaldan’a oyuncu Salih Bademci tarafından verilirken; Sosyal Etki Ödülü de ikincilik ödülünün de sahibi “Sona Doğru” filmiyle Cihan Yıldırım’ın oldu.
Etkinliğe katılan davetliler arasında Dünya gezgini(107 ülke) ekonomist,sanatçı ve sürdürülebilirlik konusunda Türkiye'de ve dünyada çeşitli eserler ve sosyal sorumluluk projeleri gerçekleştirmiş,ülkemizi temsilen konferanslar vermiş olan ve iklim çevre sorunları konusunda Sabancı Üniversitesi çalışmaları içinde bulunmuş (özellikle ICE)C - olan , satır araları film eleştirmeni Çiğdem Yorgancıoğlu filme dair şöyle konuştu:
Eğitimlerimde ve Birleşmiş Milletleri SDG ağırlıklı projeleri 'de kapsayan çalışmalarımda bana çok ilham verecek bir içerik olmuş aynı zamanda bu ödüllü "“Düşlerdeki Hayat” animasyon filmi .Aynı zamanda bir evergreen content olmus .Yani yaprağının yeşilini hiç dökmeyecek modası geçmeyecek ana temaya 3 dakika 58 saniyede nokta atışı yapan , aynı zamanda distopya filmlerinin anlatımlarına da dolaylı ve naif bir şekilde bir nevi meydan okuyan ve bu konuları şayet isterseniz böyle de anlatabilirsiniz diyen bir anlatım dili ve bu da Yeşiloğlu'ndan gelmiş.Sanatçının rızası ve izni ile pek çok sosyal sorumluluk alanı için değer katan ve başarı ödülü ile taçlanan bir çalışma Tebrikler. .
https://www.youtube.com/watch?v=fKtElWr37aA
ÇİĞDEM YORGANCIOĞLU KISA SİNEMA YOLCULUĞU
Türkiye'de ve dünyada gerek eğitim ve akademi dünyasına yönelik eğitimlerinde ve konferanslarında ve görsel -sahne sanatsal çalışmalarında Dünya Barışı, Çatışma Çözümü, Bilişsel ve Davranışsal Farkındalığı yüksek İletişim ,Sürdürülebilirlik ve İnsan Hatası Önleme ,Değerlere Dayalı Sürdürülebilir Yaşamlar, gibi konuları işlemektedir .Çiğdem Yorgancıoğlu. Yorgancıoğlu'nun sinema İzleyici konumundaki dünyasından, Sinema dünyasının yapım üretim tanıtım ve kritikleri yolculuğuna geçişinin hikaysei ise şöyle. 80 lerin sonunda Boğaziçi Üniversitesi 'nde okuduğu yılların yaz dönemi Yönetmen Yusuf Kurçenli ve bağlı olduğu film şirketi ile ve 1990 ‘da Tarık Akan'ın başrolde yer aldığı film Blackout Nights Karartma Gecelerinin Dünya Film festivallerine gönderilmesiyle ilgili tüm koordinasyon ve yazışmalarla başladı . Venice Film Festival , Valladolid Film Festival, Spain gibi pek çok ödüllü film organizasyonu ile yurtdışı istişareler yazışmalar filmlerin gönderiminin koordinasyonu aşamalarında yer aldı.İlk başta izlediği kült Rus Filmleri ve İtalyan Festival Filmleri ile başladı film kritikleri. eleştirmeye başama adımları.Daha sonra ,sinemaya dair eleştirel okumaları.Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı -TÜRSAK’ ta eğitimlerini ilk başta 1996'da Türkiye'nin sinema eleştirmeni duayeni Attila Dorsay'dan aldı. Sinema Öğretmenleri arasında Hüseyin Kuzu(Senaryo Eğitimi ) Uğur İçbak (Görüntü Yönetmenliği -Işık Bilgisi ) gibi kıymetli isimler de vardı..Sertifikasının altındaki imza sanatçı ve ö dönem TÜRSAK Yön.Kur başkanı olam Müjde Ari di.
Yorgancioglu Gezdiği 107 ülkede çeşitli film festivallerinde ve gösterim izlemelerinde yerel ve ulusal basında sıradışı detaylar içeren "acaba" kritikleri ile yer yer aldı İspanyol Yönetmen Peter Almodovar'ın Filmlerine dair film okumaları haftalarca farklı çalışmalarda yer aldı .Ulysses'in bakışı filmi için anlatımları oluşturması yaklaşık 4 ayını aldı .Dünya Sinemasında özgür sinema yeni dalga yeni gerçekçilik ,dışavurumcu akımlar gibi çok farklı tür akımlarda ağırlıklı olarak üzerine eğildiği filmler ise Rus Sineması,İtalyan ,Fransız ve İspanyol Sineması,İran Sineması ,Hint Sineması
Şu anda Ekonomist eğitmen dünya gezgini sanatçı Cigdem yorgancioglu Eğitimlerinde ve Kişisel gelişim atölyelerinde film okumaları ile öğrenme konusunda kendi özgün eğitim yaklaşımları çerçevesinde Çiğdem Yorgancıoğlu MIM CHI 360 ve Chi Lange Challenge CLC 360 Eğitim farklı çalışmalar yapmaktadır .Sanatçının Artshop Yayıncılık tarafından Türkçe İngilizce dilindeki son siirsel dildeki Eğitim materyali olan kitabu Sürdürülebilirlik Su kıtlığı gibi konulara da dikkat çekmektedir. ve Çiğdem yorgancıoğlu bu son kitabının önsöz uvertür bölümünde sözlere yer vermiştir
""UVERTÜR
Beşeri bilimler ve sosyal bilimler, Modern İnsanın durumunu her geçen gün farklı şekillerde açıklamaya çalışıyor.Yeni nesil ise her daim kendi teknolojik inovasyonu,yeniliği,hakimiyetini,
yönetişimi ve sosyo ekonomisini bugüne getirerek Modern Çağın, Modern insanını yenidenn inşa ediyor ve ibir yandan inşa ederken bir yandan da kendisi bozuyor, yıkıyor. Modern çağda insanlık, hem kendi hem de tarihin yükünü sırtlamış halde. Dünyamız ve içindekiler düzen ve kaos arasındaki ahengi bozan öylesine bir döngüye kapılmış ki, anlam arayışları içinde anlam
yitimine kimi zaman kelimeler izaha yetmiyor. Belki şiirdir diyorum kalbe ve zihne açılan kapı. Belki şiirimsi esintiler ir diyorum itirazıma ses verecek gönüllere giden yolun adı."
CAN YEŞİLOĞLU
Yarışma sonrası Can Yeşiloğlu' nun Çiğdem yorgancıoğlu Chi Ci Talks için kendisi ve filme dair kendi anlatımı da şöyledir
1981'de İzmir'de doğdum. Sanat üzerine akademik bir eğitim almadım. İkibinlerin başında resim ve illüstrasyon üzerine çalışmalar yapmaya başladım. Sonrasında İstanbul'a yerleşerek, reklam ve tasarım ajanslarında çeşitli pozisyonlarda çalıştım. Resim, illüstrasyon, animasyon ve disiplinler arası üretimlerle pek çok sergi ve organizasyona katıldım. İki adet kişisel sergim ve iki kısa animasyon filmim var. Yapay zeka ve yeni animasyon teknikleri ile geleneksel animasyon üretim yöntemlerini birlikte kullanarak film üretmekten zevk alıyorum. "Düşlerdeki Hayat" distopik bir evrende, su krizi yaşayan bir kasabada geçiyor. Göçmen bir kuşun gözünden susuzluğu, iklim göçünü ve etkilerini görüyoruz. Karakter tasarımından animasyon sürecine, ses tasarımından afişine kadar tüm aşamalarını kendim gerçekleştirdiğim 4 dakikalık bu animasyon filmin üretim süreci yaklaşık 3,5 ay sürdü.
CIGDEM YORGANCIOGLU
1968 İstanbul doğumlu olup , Sanat performansları şiirleri ve resimlerinin yanısıra teatral performansları ve akademik sunumları ile Ülkemizi Dünyanın farklı coğrafya ve kıtalarında temsil etmiş olan, Dünyanın 5 kıtasında ve Türkiye'de 18 kişisel yağlıboya akrilik karışık teknik resim sergisini teatral sunum ve danslarla sunan, Akredite Tiyatro Eğitmenliği, Akredite Temel İş Sağlığı Uzmanlığı, Akredite Adli Psikoloji Uzmanlığı, Bilgi Teknolojileri, Enerji gibi sektörlerde Sözleşme Yönetimi konusunda Uzmanlık-Adli Bilirkişilik(Yemin töreni Şişli Adliyesi), Tedarik Zinciri Yönetimi İç denetçilik, Risk Uzmanlığı, Profesyonel Yönetim Fikir Danışmanlığı ,Lisanslı Yüzücülük ve 2.seviye Bröveli Dalgıçlık,Yeminli Tercümanlık(-- 9.Noter) gibi farklı yetkinliklerine dair eğitim,çalıştay ve atölyelerini Türkiye ve yurt dışında sürdüren,Sosyal sorumluluk projeleri fikir ve etkinlik orijinatörü, ekonomist eğitmen, aynı zamanda üçüncü üniversitesini okumakta olan bir öğrenci (Boğaziçi Üniversitesi İşletme, Ekonomi-İstanbul Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler ) ,dünya gezgini, eğitmen performans sanatçısıdır .LÖSEV, KAÇUV VAKFI ,AKUT,AFAD proje gönüllüsüdür. Yayınlanmış 3 kitabı bulunmaktadır .Türkiye'de ve yurtdışında eğitim seminer ve atölyelerin yanısıra performanslar gerçekleştirmeye devam etmektedir.
Güncelleme Tarihi: 26 Ocak 2024, 20:56