banner45

DÜNYA GEZGINI EKONOMIST STRATEJIST ÇIĞDEM YORGANCIOĞLU VE AFEX2024 ILE YINE, YENIDEN AFRIKA AÇILIMI 

107 ülke gezmiş olan Dünya gezgini Ekonomist ,Eğitmen, Yazar Enerji ve Bilişim Sözleşmeleri uzman ve adli bilir kişi ve Bilgi Güvenliği ,Tedarik Zinciri Yönetimi Başdenetçisi , İşgüvenliği ve Risk uzmanı, Moderatör, Konuşmacı, noter yeminli tercüman,lisanslı Sporcu ,antrenör ve sporcu koçu, Öğrenci koçu,Mentor  Etnik Dans Koreograf performans sanatçısı ,Afrika sevdalısı Çiğdem Yorgancıoğlu etkinliğe katılan davetllerden biri idi.

DÜNYA GEZGINI EKONOMIST STRATEJIST ÇIĞDEM YORGANCIOĞLU VE AFEX2024 ILE YINE, YENIDEN AFRIKA AÇILIMI 

107 ülke gezmiş olan Dünya gezgini Ekonomist ,Eğitmen, Yazar Enerji ve Bilişim Sözleşmeleri uzman ve adli bilir kişi ve Bilgi Güvenliği ,Tedarik Zinciri Yönetimi Başdenetçisi , İşgüvenliği ve Risk uzmanı, Moderatör, Konuşmacı, noter yeminli tercüman,lisanslı Sporcu ,antrenör ve sporcu koçu, Öğrenci koçu,Mentor  Etnik Dans Koreograf performans sanatçısı ,Afrika sevdalısı Çiğdem Yorgancıoğlu etkinliğe katılan davetllerden biri idi. Kenya'dan Sudan'a, Güney Afrika'dan Mısır'a Libya'dan Tunus'a pek çok ülkede dünya geizis programının yanısıra,  Afrika dünyasında safari ve  MIM CHI 360 Afrika  kabile dansları performansları gerçekleştiren Çiğdem Yorgancıoğlu aynı zmaanda Afrika'daki Fil öksüz yurtları ziyaretleri , Chi Ci Talks Chi Kuna Matata Sohbetleri, Safari programlı doğumgünü kutlamaları,Kızıldeniz scuba dalışlar Afrika kabilelleri ile söyleşileri ile  öne çıkmıştır. TRT radyolarında Seyyah programında dünya gezgini konuk olarak haftalarca Afrika anılarını ve Afrika'da yaşam ,kültür, sanat,sağlık ekonomi bilişim, inovasyon,girişimcilik, iletişim dili , risk yönetimi  etnik kültürler,siyaset  ve dans tiyatrosu konularda yaklaşık 30 dakika Afrika ülkelerinin kültür ve iletişim dilinin hassasşyet inceliklerini risk odaklı ve tasarımcı düşünmeye uygun bir anlayışla   anlatmıştır.

Türkiye-Afrika ilişkileri eşit ortaklık ve kazan-kazan temelinde çok katmanlı bir şekilde her geçen gün artmakta. Günümüzde Afrika'da FCMG sektöründen Enerji sektörüne,havalimanlarından limanlara, kamu binalarından yollara ve tünellere altyapı projeleri dahil çeşitli inşaat projelerine kadar birçok yatırımda Türk müteahhitlerin imzası var.Afrika Türkiye için ,Türkiye’de Afrika için önemli bu noktada Çiğdem Yorgancıoğlu AFEX 2024 lansmanında konuşmalardan kendi izlenimlerini filtreleyerek aktardığı bir rapor yayınladı . Burada hem izlenimlerinin raporu hem de lansman içeriği bilgiler paylaşılmaktadır. 


İstanbul’da Taksim  Barcelo otelde  AFEX 2024 Basın Konferansı  düzenlendi. Etkinlikte , İstanbul’da 11-12-13 Kasım’da Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) organizasyonuyla AFEX Global İş Forumu ve Fuarı etkinliğinin lansmanı yapıldı. Konferansta, Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut, Afrika kıtasında 15 yıllık iş deneyimlerini paylaştı ve Afrika’da iş yapmanın dinamiklerine  ve bazı kırılgan noktalarına dikkat çekecek ipuçlarına dair  bilgiler sundu. Akbulut, Kasım ayında düzenlenecek AFEX 2024 öncesinde Türk iş insanlarına Afrika’daki potansiyel fırsatları anlatırken, Türkiye’nin Afrika ile stratejik iş birliklerini nasıl güçlendirebileceğine dair geniş spektrumlu  bir vizyon ortaya koydu.

Geçtiğimiz yıl 49 ülkeden 1270 iş insanını bir araya getiren AFEX –Afrika İş Forumu ve Fuarı, bu yıl 11-12-13 Kasım tarihlerinde İstanbul – Pullman Fuar ve Kongre Merkezinde gerçekleşecek. Bu sene Franchise, Distribütörlük, stratejik  sürdürülebilir ortaklıklar temasıyla düzenlenecek AFEX 2024, Afrika’ya uçuşlarda 1. ve dünyanın en çok şehre direkt uçuşu olan 2. Şehri olan İstanbulda, Afrikada yatırım ve iş fırsatları arayan Afrikalı iş insanlarını ağırlayacak.

TABA Hakkında Bir Kaç Söz

Kurulduğu günden günümüze 200'ü aşkın yatırım ziyareti, sektörel ve ticari gezi, konferans, seminer, B2B ve B2G görüşmeler, trilateral forum vb. organizasyonlar ile Türk İş Adamları'na Afrika gibi önemli bir pazarın kapılarını açmaya devam eden Turkish-African Business Association (TABA), Türkiye ile Afrika arasında ticari, diplomatik, sosyal ve kültürel ilişkilerin kurulmasına ve güçlendirilmesine öncülük eden bağımsız bir kuruluştur.2012’den bu yana aktif çalışmalarını artırarak sürdüren TABA bu alanda faaliyet gösteren iş adamları, dernekler ve diğer organizasyonlara çatı kuruluş olma görevini üstlenmektedir. Birçok Afrikalı ve Türk iş adamını bünyesinde bulunduran TABA, teşkilatlanmasını Türkiye’de ve tüm Afrika çapında sürdürmektedir.

Türkiye Için Stratejik Önem Arzeden Afrika’da TABA Rolü, Pozisyonu ve Etkisi 
TABA Başkanı Fatih Akbulut, konuşmasında Afrika’nın Türkiye için taşıdığı stratejik öneme dikkat çekerek, TABA’nın konuya verdiği önemi ve inşa ettiği kurumsal hafızayı vurguladı Afrika’nın hızla büyüyen ekonomileri, genç nüfusu ve devasa potansiyeli ile Türk iş dünyası için büyük fırsatlar sunduğu ifade edildi. Akbulut, Türkiye’nin Afrika pazarındaki varlığını daha da büyütmek için uzun vadeli, stratejik iş birliklerinin kurulması gerektiğini belirtti. Bu nevi iş birliklerinin sadece ticari açıdan değil, aynı zamanda diplomatik ve kültürel ilişkileri güçlenmesi açısından da büyük önem taşıdığı aktarıldı.

Afrika’da İş Yapmanin Püf Noktalari
Akbulut, konuşmasında özellikle Afrika’da iş yapmanın zorluk,kirilganlik, fırsat ve avantajlarına yönelik konulara, ayrıca Afrika coğrafyasında sahraaltı Afrika ve Sahraüstü Afrika kavramlarının önemine işaret etti. 2009 yılından itibaren bu yana 37 farklı Afrika ülkesine yaptığı ziyaretlerden, temaslardan ve bu süreçte kazandığı tecrübelerden bahseden Akbulut, Türk iş dünyasının Afrika’da nasıl daha etkin ve sürdürülebilir işler yapacağına dair önemli doneler verdi. Fatih Akbulut’un işaret ettiği kritik noktalar arasında Afrika pazarının benzersiz özellikleri, kültürel farklılık kaynaklı alternatif iş yapma alışkanlıkları ve başarılı girişimlerin anahtarı olarak yerel iş ortaklarıyla ilişki kurulması gibi başlıklar yer aldı.

Afrika Mobil Parasi M-PESA Ile Akilsiz Telefonla Para  Gönderilir

M-PESA, 2007 yılında Kenya'nın en büyük mobil şebeke operatörü olan Vodafone ve Safaricom tarafından başlatılan cep telefonu tabanlı bir para transferi hizmeti, ödemeler ve mikro finansman hizmetidir. Afrikanin mobil parasının akıllı telefona ihtiyacı yok. O zamandan beri Tanzanya, Mozambik, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Lesotho, Gana, Mısır, Afganistan, Güney Afrika ve Etiyopya'ya kadar genişletilmiş bir system. Akbulut konuşmasında parayı nakit taşımanın güvensizliğine ve M-PESA Afrika mobil parasına da dikkat çekti .


Afrika’da Başarılı Iş Yapmanin Temel Ilkelerine Dair Satiraralarından Kısa Kısa

Akbulut, Afrika’da başarılı olan iş tarzının belirgin ve mühim  özelliklerini şöyle sıraladı:
“Doğru filtrelemeyi doğru profillemeyi saptamak, doğru iş ortakları ve yerel ve durumsal bağlantılarkurmak,doğru ülkeleri seçmek 
Kültürel farklılıkları ve hassasiyetleri anlamak ve bu farkındalıkla hareket etmek,
Uzun vadeli planlama ve sabırla güven ilişkisi oluşturmak.”
Işi doğru strateji ile paketlemek olmazsa olmazlardan.
Vize en can alıcı zorluk noktalarından biri
5Milyar USD’DAN 34 Milyar Amerikan dolarına yükselen ticaret hacminin dinamiğini görebilmek 
1960-70-80 lerin türkiyesini yaşayan Afrika’yı  ve açılım,gelişim dinamiklerini görebilmek 

İstanbul Afrika’nin Kalbi

AFEX 2024, Afrika’ya uçuşlarda 1. ve dünyanın en çok şehre direkt uçuşu olan 2. Şehri olan İstanbulda, Afrikada yatırım ve iş fırsatları arayan Afrikalı iş insanlarını ağırlayacak.İstanbul Afrika’ya en çok bağlı olan şehir.  TABA Başkanı Akbulut, bazı ülkeler için Afrika içi ulaşımın İstanbul üzerinden yapılmasının kolaylığına vurgu yaparak “İstanbul Afrika’nın kalbi” dedi. İstanbul’da Afrika’nın farklı noktalarına 3 ila 11 saatte havadan ulaşabildiğinin altını çizerken birçok uluslararası şirket Afrika ofisini İstanbul’da açıyor” dedi. Bu örneklerden biri Çin Shein Türkiye Ofisi idi. Yeterli paraları olmadığı için Afrika’da Çin kadar hızlı aksiyon alınamıyor şeklinde konuşan Akbulut, Afrika’nın hızla büyüyen ekonomileri, genç nüfusu ve devasa potansiyeli ile Türk dünyası için fırsatlar sunduğunu belirtti.Akbulut, Türk iş insanlarına Afrika'ya uzun vadeli yatırımlar yapmaları yönünde çağrıda bulunarak, bu büyük kıta genelinde kalıcı ve sürdürülebilir başarıya ulaşmanın ancak bu şekilde mümkün olacağını belirtti.

AFEXin Önemi Ve Beklenen Katılılmcı Profili: 70 Ülkeden 2 Binden Fazla Katılımcı

Akbulut, Kasım ayında düzenlenecek AFEX 2024'ün Afrika ile iş yapma hedefindeki şirketler açısından eşsiz bir platform sağladığına dikkat çekti. TABA’nın katkılarıyla 70 farklı ülkeden ve çeșiti sektörlerden 2 binden fazla iş insanını ağırlanacağı planlı beklentisi olan  AFEX 2024, iş dünyasının önde gelen aktörlerinin yanı sıra farklı profildeki katılımcılar sayesinde nitelikli ve verimli ilişkilerin temelinin atılacağı benzersiz bir etkinlik olacak şekilde kurgulanmış.


Çiğdem Yorgancıoğlu’nun Sözlerinden Satıraraları

Davetli bulunduğu AFEX 2024 lansman etkinliğinde  söz alan Çiğdem Yorgancıoğlu, Afrika'da iş ve yatırım fırsatlarının içine sektör yatırımlarına startup/scale up  projelerinin ve üniverste işbirlikteliklerinin önemine de dikkat çekti. TABA başkanı Fatih Akbulut'a yönlendirdiği sorulardan biri de bu konuda girşimleri olup olmadığına dair oldu. Dünya gezgini,ekonomist Çiğdem Yorgancıoğlu konferansta bilgi güvenliği, enerji yatırımlarının yanısıra Afrika'ya yönelik adım atılan bu insiyatifleri aynı zamanda kültürel çeşitlilik olarak da gördüğünü vurguladı. Bir diğer vurgusu ve sorusu ise yapılan yatırımlardan elde edi,len etkinin aynı zamanda sosyal sorumluluk projelerine de etki edebileceğine yönelik oldu.


Enerjiden tarıma, sağlıktan bankacılık sistemine, inovasyona kadar birçok alanda karşılıklı yatırım fırsatları mevcut.Türkiiye-Afrika arasındaki ticaret ,kültür ve ulusdlararası refajh ve barış açısından  potansiyeli açığa çıkarıp değerlendirecek ve harekete geçirebilecek noktaları değerlendirmek ve  İşbirliğininin güçlü yönleri ele alınması  ve bu yoldaki inisiyatiflerin hepsi son derece değerli.TABA ve AFEX I da bu kapsamda görmekteyim şeklinde konuşan  Yorgancıoğlu  başta güneş enerjisi olmak üzere olası Yenilenebilir enerji özelinde projelere ilişkin ise risk ve fırsatlara yönelik görüşlerini de  toplantının akışına göre ,ilerleyen saatlerinde bilahare paylaşacağını belirtti. 

Etkinlikteki konuşma saptama ve sorularının yanısıra, Kurumsal Yaşam,Inovasyon ve İş  Dünyası Risk Uzmanı ve aynı zamanda Stratejisti olan  Çiğdem Yorgancıoğlu etkinlik molasında ve sonrasında, Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut,,Mısır Afrika İş Adamları Derneği Başkanı Dr. Yousri El-Sharkawi, ve Mısır Afrika İşadamları Derneği üyesi, bu etkinlikte grubun mali ve idari danışmanı olan Shahab Fekry ile temaslarda bulundu .Dr. Yousri El-Sharkawi ve Yorgancıoğlu ayrıca Üniversiteler ve start up projelerinde işbirliktelikleri konusunda gelecek vizyonuna dair fikir alışverişinde bulundular. 


Afrika’nin Iki Yüzü  Afrika Önyargisi -Pullitzer Ödüllü  O Fotoğraf – Afrikali Cocuk Ve Akbaba
AFEX 2024 Kasım etkinliğinin 19 Eylül tarihli lansmanının Basın Konferansı ve kahve molası sonrası gerçekleşen  ikinci bölümünde Afrika kıtasındaki 15 yıllık iş deneyimlerini “15 yilda Afrika bana Ne Öğretti” adlı  sunumuyla  paylaşan Türk-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut, sunumundaki kendi ifadesi ile 5N1K analizinde de   Türk iş insanlarına Afrika'ya uzun vadeli yatırımlar yapmaları yönünde çağrıda bulundu ve  kıta genelinde kalıcı ve sürdürülebilir başarıyı yakalamanın  ancak bu şekilde mümkün olacağını belirtti.
 
Gündeme getirilen noktaların kıtayla ilişkileri  güçlendirme gayretlerinde girişimcilere yatırımcılara kılavuzluk  sağlanmasını amaçlayan Bulut’un sunumundaki bir fotoğraf başlı başına bir seminer konusuydu yorgancıoğlu için.
Bu analiz esnasında Türkiye'deki sanılan Afrika algısına dikkat çekmek için ilk yansıda 1994'te fotoğraf dalında Pulitzer ödülü kazanan G.Afrikalı fotoğraf Sanatçısı Kevin Carter`ın kurak sahra alti Afrika ülkesi olan Sudan'da çektiği fotoğraf vardı. Akbulut, bu  cılızlıktan  ölmek üzere olan siyahi  küçük  çocuk  ile yakınında tüneyen akbabayı  yani bu fotoğrafı tercih etmişti. Çiğdem Yorgancıoğlu gerek BM konuşması gerekse de dünyanın çeşitli kıtalarında Türkiyeyi temsilen yaptığı Dünyada barışın tesisi ve yoksulluğun giderilmesi hamlelerine ilişkin etkinlik ve konuşmalarında bahsettiği bir fotoğraftı bu. BM kampına yürürken bitkin düşen çocuğun ve onun ölmesini bekleyen akbabanın hikayesidir o fotoğraf. Afrika’daki kıtlığı ve açlığı Dünya’ya yeniden hatırlatan bir fotoğraf idi. Ebeveynleri yardım uçağından yemek almak için gittiklerinden dolayı yalnız kalan bu çocuğa direk neden yardım etmedi diye ağır eleştiri oklarına maruz kalan fotoğrafçının sonrasında depresyona girerek intihar etmesiyle de dünya kamuoyunda fotoğrafın kendisi kadar konuşulmuştu.

Afrika'nın en zengin insanlarının servetlerine yönelik FORBES araştırmasındaki ilk 500 deki 20 kişinin Afrikalı olması örneğine de yer veren Akbulut, bölgede bilhassa Nil nehri özelinde tarım yapabilmenin geniş  olanakları olmasına ragmen aktif tarım yapmayan Afrikalıların bulunduğuna ve bunun da bir iş fırsatı olabileceğine değindi .Mc Kinsey’in  CEO Dominic Barton’un McKinsey’in gelecekteki CEO’ları Afrika’da bir yerlerde. Sözlerinin sunumunda yer alması  de akılda kalıcı satıraralarından idi.

Sustainable Partnership akılda kalıcı vurgulardan biri idi ve Afrika’da farklı progfillere uygun işbirlikteliklerinin önemine de dikkat çekildi.Kısaca Müşterilere mükemmel sonuç sunmak amacıyla geniş bir ağda özgün ve stratejik ortaklarıla yerel ve uluslararası uzmanlarla işbirliği içinde çalışarak profesyonel hizmetler sunmaya çalışımanın kazanımlarına işaret ediyordu konuşma. 

Türkiye - Mısır ve Afrika ülkeleri.

TABA  Başkanı Akbulut, Mısır tarafıyla çalışmaktan memnuniyetin,, Türk özel sektör topluluğunun Mısır ve Afrika'daki meslektaşlarıyla yakınlaşma ve iş birliği konusunda güçlü bir istek duyduğunu belirtti. TABA’nın Afrika içinde bağlantılarının olduğunu ve 7.000'den fazla Türk şirketiyle iletişimlerinin olduğunu, Mısır'ı güçlü bir üretim üssü haline getirmek istediklerini ve Mısır ile Türkiye arasındaki hareketin Afrika ve Avrupa pazarlarında her iki ülke için de ciddi sonuçlar elde edilebileceğini belirtti. Kasım ayındaki yaklaşan AFEX etkinliğinin ivme, yakınlaşma ve refaha tanıklık etmesini ve "Türkiye - Mısır - Afrika ülkeleri." olarak üç taraf arasında olumlu anlaşmalar, rakamlar ve sonuçlar elde edilmesini umduğunu belirtti: 


Mısır Afrika İşadamları Derneği Başkanı Dr. Yousry El-Sharkawy, "AVEX 24" lansmanında 
Konferansta oturumda bulunan (International Investment Consultant & Economic Development Expert.
EABA - H.O.C Chairman)  Uluslararası Yatırım Danışmanı & Ekonomik Kalkınma Uzmanı. EABA - H.O.C Başkanı Dr. Yousri El-Sharkawi, ,bu seneki AFEX 24’ün TABA Başkani Akbulut ile beraber bir diğer mimarı idi. İstanbul'da, büyük bir sergi, ikili toplantılar, yuvarlak masa toplantıları ve çalıştaylar arasında başlatılacak, AFEX 2024 bu seneki versiyon, Türk-Afrika İşadamları Derneği ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği'nin ortak himayesinde başlatıldı

Dr.El-Sharkawi,“İstanbul'dan en büyük kapsamlı ekonomik etkinlik olan "Türk - Mısır – Afrika AFEX2024’ü  gelecek Kasım"da başlatıyoruz. Afrika iş birliğini geliştirmek için Mısır Afrika İş Adamları Derneği (EABA) ve Türk Afrika İş Adamları Derneği (TABA) arasında ortak iş birliği olmalı dedi. Konuşmasında Türk Afrika İşadamları Derneği ve Mısır Afrika İşadamları Derneği'nin ortak sponsorluğunda düzenlenmesi hususuna da değinen Dr. Yousri El-Sharkawi, şu şekilde konuştu:,

AFEX bu versiyonu, Türk-Afrika İşadamları Derneği ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği'nin ortak sponsorluğunda lanse edilecek. İlk kez, organizasyon iki şirkete atandı, bunlardan biri Türk, Kian Predixion Şirketi ve diğeri Mısırlı, Eng. Mohamed Ali Saad başkanlığındaki Mısır MHZ International Group şirketlerinden biri, çeşitli ticaret, yatırım ve teknoloji gruplarından biri ve Mısır-Afrika İşadamları Derneği üyelerinden biri. Bu etkinlikte grubun mali ve idari danışmanı olan mali müşavir Shehab Fikry tarafından temsil edildi. 

Mısır-Afrika İşadamları Derneği Başkanı Dr. Yousrey El-Şarkawi, konferansta yaptığı konuşmada, Türk ve uluslararası basın ve medya mensuplarına, bu işbirliğinden çok mutlu olduklarını, Türk ve Mısır özel sektörlerinin ortak çalışma, ticaret ve yatırımı genişletebildiğini, iki ülke arasındaki yakınlaşma halinin ve oluşan anlayışın, iki ülke liderlerinin ulaşmak istediği hedeflere ulaşmak için tüm kapasitelerimizi ortaya koymamız ve harekete geçirmemiz için en önemli motivasyon olduğunu, 15 milyar dolarlık ticaret hacmine ulaşma hayalinin zor olmadığını, 3 yıl içinde Afrika'da birlikte 150 milyar dolarlık bir hedefe ulaşmayı sabırsızlıkla beklediklerini, ekonomik başarı araçlarını taşıyan, aynı kaderi paylaşan ve aynı zorlukları birlikte göğüsleyen iki ülkede büyük bir özel sektörün temsilcisi olduklarını söyledi. El-Sharkawi, derneğin Afrika finans ve iş topluluğunun en önemli kuruluşlarından ve gruplarından biri haline geldiğini, Afrika kıtası dışındaki iş ortaklarıyla koordinasyon halinde yeni bir yaklaşım benimsediklerini , Türkiye'nin her zaman özel sektörüyle ortak Afrika çalışmalarını entegre etmek için işbirliği yapmayı hedefledikleri  ülkelerin başında geldiğini, dernekte seçkin üyeleri ve çeşitli elit yatırımcı ve tüccar grupları olduğunu ve herkesin çıkarlarını sağlayacak şekilde işbirliği yapmaya hazır olduklarını, kıtanın fırsatlar kıtası olduğunu ve tüm bunlar için de  varlığımız gerekli fikrini savunduğunu belirtti. Dr.El Sharkawi HOC’un da başkanı. H.O.C Orta Doğu ve Körfez İşbirliği Konseyi'ndeki en büyük, uzmanlaşmış ve kapsamlı danışmanlık firmalarından biri. Uzmanlardan ve çokuluslu danışmanlardan oluşan bir ekip aracılığıyla entegre danışmanlık hizmetleri sunmakta. Tüm farklı yatırım sektörlerine hizmet etmek için birçok alanda uzmanlkları bulunmakta: Bunlar arasında Gıda ve ikram, tıbbi, endüstriyel, yatırım tarımı ve gıda güvenliği projeleri, müteahhitlik, inşaat, gayrimenkul yatırımı, su işi, lojistik ve ulaştırma işi, eğitim ve öğretim sektörleri de bulunmakta. Oturum  sunum sonunda Sharkawi’ye katılım ve teşekkür  plaketii Akbulut tarafından takdim edildi.

Müslüm Söyler

YORUM EKLE