Müftü Keşvelioğlu, “1 ya da 2 gözünün kör olmaması, Dişlerinin çoğunun dökülmemiş olması, kulaklarının kesilmemiş olması, kuyruğunun ve meme başlarının kesilmemiş ya da kopmamış olması, topal olmaması ve çok zayıf olmaması gerekir.” Dedi. Biz sorduk İl Müftüsü Keşvelioğlu yanıtladı.
Hocam Kurban Bayramı yaklaşıyor kurbanla ilgili sizinle bir söyleşi yapmak istiyoruz. Öncelikle kurbanın meşru kılınış tarihinden başlayalım.
Kurban ne zaman meşru kılınmıştır?
Kurban Hicretin 2. yılında Medine’de meşru kılınmıştır. Hac suresi 34. Ayette de ifade edildiği gibi sadece Hz. Peygamber (S.A.V.)’in ümmetine has bir ibadet deği,l önceki ümmetlerin inançlarında da var olan bir ibadettir. Hatta ilk kurban Habil ile Kabil’in kurbanıdır. Habil’in kurbanı Allah (c.c) katında makbul olurken Habil’e karşı büyük bir kıskançlık içerisinde olan Kabil’in kurbanı kabul edilmemiş bundan dolayı Kabil Habil’i öldürmüştür. Dolayısıyla ilk kurban da, ilk kan dökme hadisesi de insanlığın var olmasıyla başlamıştır. Kurbanın İslam’da ki yeri ise oğlu İsmail’i kurban etmek isteyen İbrahim (a.s)’a dayanmaktadır. Bunu ifade bakımından peygamberimiz “Kurban kesin şüphesiz kurban babanız İbrahim’in aziz bir hatırasıdır.” buyurmuştur.
Kurban ne anlama gelir
Kurban kelime anlamı itibariyle Allah’a yakınlaşmayı, kurbiyyeti ifade eder. Kur’an-ı Kerimde yüce Rabbimiz; “Ey İman edenler! Allah’a karşı derin bir saygı içinde olun. Ona bir vesileyle ulaşın.” Buyuruyor,burada ki vesileden maksat; namazımızdır, orucumuzdur, zekatımızdır, haccımızdır, kurbanımızdır dolayısıyla kurban Allah’a yaklaşmamızın bir vesilesidir. diğer taraftan kurban aynı zamanda bir şükürdür. Cenab-ı Hakkın verdiği nimetlere ve istifademize amade kıldığı hayvanlara karşın Allah’a bir şükürdür.
Hocam kurbanın meşru kılınış hikmeti ne olabilir
Kurbanın sadece Allah için bir ibadet olmasının yanında, İsmail’in yaşaması için İbrahim’in koçu kurban etmesi misali fazilet duygularının, güzelliklerin, erdemlerin hayat bulması misali kişiye cimriliği, hasedi, buğzu, kin ve nefreti, düşmanlığı empoze eden nefsi kesmeyi, kötü duyguları öldürmeyi ifade eder. Bununla birlikte kurban bize paylaşmayı hatırlatır. Cenab-ı Hakkın verdiği kurban nimetini fakir fukara ile paylaşmanın güzelliğini bizlere yaşatır. İslam medeniyeti ile Batı Medeniyeti arasında ki en büyük fark; İslam Medeniyeti vermeyi, paylaşmayı Batı Medeniyeti ise almayı, sömürmeyi öngörür. Bizim inancımıza göre biriktirdiklerimiz bizim değil dağıttıklarımız, yediklerimiz değil yedirdiklerimiz bizimdir. Bundan dolayı bizler sevindirdiğimiz kadar seviniriz, mutlu ettiğimiz kadar mutlu oluruz.
Hocam kurban edilecek sığırların yaş durumu nedir. En az kaç yaşında olamılıdır?
Kurban olarak kesilecek olan hayvanlardan keçi ve koyun 1 yaşındaç, deve 5 yaşında, ,sığır da 2 yaşında olmalıdır.
Kurban alırken nelere dikkat edilmeli, kesilecek hayvanlarda hangi kusurların olmaması gerekir?
Kurban edilecek hayvanların 1 ya da 2 gözünün kör olmaması, Dişlerinin çoğunun dökülmemiş olması, kulaklarının kesilmemiş olması, kuyruğunun ve meme başlarının kesilmemiş ya da kopmamış olması, topal olmaması ve çok zayıf olmaması gerekir.
Peki Hocam kimlere vaciptir, kimlerin kesmesi gerekir
Mali durumu ve geçimi normal olan borçlarını çıktıktan sonra 80 gr. altına tekabül eden birikimi olan her Müslümanın kurban kesmesi gerekir. Peygamberimiz her Kurban Bayramı kurban kesmiştir. Kızı Hz. Fatıma’ya “Kurbanının başına git. Zira o kurbanın kanı yere düşmeden Allah katında yüce bir makama ulaşır ve bütün günahlarının bağışlanmasına vesile olur.” Buyurmuştur.
Hocam bir ailede bir kişinin kurban kesmesi o aile için yeterli midir?
Bir ailede aile reisinin kesmiş olduğu kurban o aile için yeterli olur, ancak hanımının kendine ait malı var da bu mal nisap miktarından fazla ise onun da kesmesi gerekir.
Bir insan vefat etmiş anne babasına kurban kesebilir mi?
Evet, evlatlar anne babaları adına hayır hasenatta bulundukları gibi kurban da kesebilir sevabını anne babalarının ruhlarına bağışlayabilirler.
Kurban yerine para verilebilir mi
Hayır, verilemez. Nasıl ki bedenimizde ki her bir organın farklı işlevi varsa ibadetlerin de farklı hikmet ve işlevleri vardır. Namazın farz kılınış hikmeti farklıdır, orucun ki farklıdır ,zekatın ki farklıdır. Dolayısıyla kurban ibadetinin hikmeti de farklıdır. Kurban sembolik olarak Hz. İbrahim’in sadakatini, Hz. İsmail’in itaat ve teslimiyetini ifade eden bir ibadettir.
Hocam büyük baş bir hayvana ortak olan kimselerin riayet etmesi gereken hususlar nelerdir?
Ortakların hepsinin kurban niyetiyle kurbana ortak olmaları, fiyatta herkesin eşit miktarda ödeme de bulunmaları, et taksimini eşit miktarda yapmaları gerekir.
Kurban kesmenin usulünden bahseder misiniz?
Her şeyin bir usulü adabı olduğu gibi kurban kesmenin de bir usulü ve adabı vardır. Bunları şu şekilde ifade edebiliriz; Kurbanı kesileceği yere eziyet etmeden götürmek, Kurbana kesilmeden önce su vermek, Kurbanın gözlerini bağlamak, Kıbleye gelecek şekilde sağ yanı üzerine yatırmak, 3 kez tekbir aldıktan sonra “Bismillahi Allahu Ekber “deyip, kurbanı keskin bıçakla boğazlamak. Kurban edilecek hayvanın nefes ve yemek borusu ile beraber en az iki atar damarından birini kesmek. Omur iliğini kanı aktıktan sonra kesmek, Kurban kesilen yerin hijyenik olmasına ve kestikten sonra da kesilen yerin temizlenmesi hususlarına da dikkat etmek gerekir. Kurban boğazlama işini işin ehli olan kişilerin yapması da kurban kesmenin adaplarındandır.
Hocam söylemek istediğiniz son sözünüz bir mesajınız var mı
Kurbanlarımızı samimi duygularla takva üzere kesmeye çalışalım. Kestiğimiz kurbanları fakir fukara ile paylaşarak onların da bayram sevincini yaşamalarına katkıda bulunalım diyor, şimdiden tüm müslümanların kurban bayramını tebrik ediyor, başta gönül coğrafyamız olmak üzere insanlığın huzur ve barışına vesile olmasını Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum." diye konuştu.
Güncelleme Tarihi: 22 Ağustos 2019, 08:34