Değerli dostlar. Hayat tecrübem ‘’ben demiştim’’ demenin kimseye fayda vermediğini söylüyor. Dolayısıyla kapımızdan içeri girmiş olan tehlikeyle nasıl başa çıkılacağı konusunda yardımcı olmak daha doğru. Şahsi masraflarınızı yada işinizle alakası olmayan harcamalarınızı firmaya fatura etmeyin, hem etik olarak yanlış hem de ekonomik olarak zararlı bir davranıştır.
Harcamalarınızı önceliklendirin, ayakta kalmanızı sağlayacak faaliyetler için kaynaklarınızı kullanın… Eğer mevcut kapasiteyi tam olarak kullanamıyorsanız ilave kapasite için yatırıma kalkışmayın.
Tahsilat imkanlarınızı arttırın, alacakları yaşlandırmayın, tahsilatı kolaylaştırmak için yeni metodlar geliştirin. Malın tedariki malın fiyatından daha önemli hale geldi, bu konuya ciddiyetle eğilin ve kaderinizi başkalarının eline bırakmayın.
Döviz maliyetlere karşı TL geliri olan firmaların riskli davranışlar göstermemesi, ödeme ve borç gerçeğine uygun şekilde döviz kurları geri çekildiği her anı değerlendirmesi gerekir.
Mümkünse ihracatınızı cironuzun en az %50 düzeyine getirin.
Tabii bunlar darboğaz yaşanması öncesinde söylediklerim idi. Şimdi durum biraz daha zorlaştı diyebilirim.
Bugün itibarıyla tamamen yaşamsal fonksiyonları destekleyerek, üretimi durdurmadan, kalifiye personeli kaybetmeyecek şekilde yola devam etmekten başka çare yok. Açıklanan her türlü teşvikten yararlanmak ve bir vergi yapılandırması daha gelirse, ‘’bize yakışmaz’’ demeden bunu adeta köprü finansman gibi kullanarak meseleyi yönetmek gerekiyor. Bunun haricinde çalışanlar, tedarikçiler ve müşterilerle teması güçlü tutmak, piyasada olan bitenleri anında duymak için oldukça büyük önem arz ediyor. Firma sahipleri ve profesyoneller, bu ekonomik şartlarda hem evdekilerin hemde etraflarının zamansız talep ve harcamalarına hem etik gereği hem de rasyonellik gereği ‘’dur’’ demeyi bilmeliler. Belki de en zor durum bu. Mesela üst düzey profesyonellerin altına pahalı arabalar çekmek yerine, çalışanların işe geliş gidiş şartlarını ve çevre şartlarını iyileştirmek, verimliliği arttırmak için önemli olabilir. Mutsuz insanların çalıştığı yerler verimli olmaz ve sonunda batar, bunu unutmayalım…
Güncelleme Tarihi: 07 Ocak 2022, 12:16