banner45

Kelkit Vadisi Neden Çok Önemli !

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Ekrem Buhan yaşanabilir bir dünya açısından çok önemli bir havza olan Kelkit Havzası'nın önemini Ekotv izleyenlerine anlattı.

Kelkit Vadisi Neden Çok Önemli !

Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi Öğretim Üyesi Ekrem Buhan Eko Tv'de Ahu Orakçıoğlu'nun programında yaptığı açıklamalar ile Kelkit Vadisi hakkında çok önemli detaylar verdi. Türkiye'nin çok önemli iki hafzası olduğunu bunlardan biri Tokat, Amasya, Gümüşhane, Erzincan ve Sivas illeri ile bu illere bağlı 18 ilçeyi kapsadığını bu ilçelerden en önemlilerinde Erbaa ve Niksar havzası olduğunu belirtti.

Bir diğeri ise  Hatay'dan Maraş'a uzanan Amanos Dağlarıdır. 

Kelkit Havzası dünyanın en kuzeyindeki güneyli canlı topluluklarını barındıran bir havzadır.

Amanoslar ise dünyanın en güneyindeki kuzeyli canlı toplulukları barındıran bir havza özelliğine sahiptir.

Yani ülkemiz çok önemli iki ekosistemi Anadolu coğrafyasına sıkıştırmış durumdadır.

Küresel İklim değişikliklerinin denizlerde başladığının altını çizen Buhan, deniz biyaloğu olarak Akdeniz ve Karadeniz de bir çok araştırmalarda bulunduğunu terörist yosunlar, katil yosunlar ve balon balıkları adıyla bu gibi durumlar ilk sinyalleri denizlerde vermişti. Şimdilerde bu sinyallerin karaya doğru oturduğu gözlemlenmektedir. 

Küresel iklim değişikliğine sebep olan nedenlerin en başında nüfus patlaması olduğunu belirten Buhan, son salgın hastalıklar da bu durumların insan topluluklarına yansımasıdır diye konuştu.

Kelkit Havzası'nın önemli özelliklerinden biride okyanus iklim özelliğinin bir alt türü olmasıdır. Bu nedenledir ki Akdeniz Bölgesi ile aynı iklim ve bu iklime uygun bitki örtüsüne sahiptir. Narenciye dışında her tür ürünün yetiştiğinin altını çizen Buhan, biyolojik  olarak çok önemli bir özelliğe sahiptir kelkit havzası..

Bu güzel havzaların yok olmaması için çevre dostu yatırımlar bölgede çoğalmalıdır diye konuştu. Yoksa 30-40 yıl içerisinde ülkemiz bu havzaları kaybederse gelecek nesil için bir yıkım bırakırız.  Yabancı araştırmacıların dahi Amanos ve Kelkit havzaları hakkındaki senaryoları bizleri de onlarıda endişelendiriyor. Çünkü buzullar çağı başladığında Amanoslar destek veriyor ve kelkit havzasının kuzeyine kadar  bu buzullar etkisiz kalıyor.

Kurak dönem başladığında kuzeye kayıyor yine kelkit havzasının güneyine kadar etki ediyor kuzayine geçmiyor.

Zaman şunu gösteriyor ki, İngiltere tarımda ilerleyecek ve tarım üretimini kaldıramayacak duruma gelecektir. 

Bu nedenle gelecek kuşaklar için Kelkit Havzası mutlak korunmalıdır.

Ekonomi ile ekoloji birbirini tamamlıyor. İkisinin de düzenli gitmesi hem ekonik hem de ekolojik açıdan denge oluşturacaktır.

Kanuni Sultan Süleyman'nın Muhteşem oluşu, Atilla'nın Tanrı'nın Kılıcı oluşu, İskenderin Dünyaya hakim oluşu hep küresel iklim değişikliklerinin sonucudur.

Evliya Çelebi Kelkit Vadisi için ne güzel söylemiş;

Cennet ya bu havzanın üstündedir,yada altındadır..

Güncelleme Tarihi: 30 Ocak 2021, 14:56
YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER