banner45

Taşova'da Yabani Menengiç'te Antep Fıstığı Yetiştirilecek

Ormanlarımızda, yamaç arazilerde, tarla kenarlarında doğal olarak yetişen yabani Menengiç ağaçlarına Antep fıstığı göz aşısı yaparak bölge halkına yeni bir gelir kapısı oluşturuluyor.

Taşova'da Yabani Menengiç'te Antep Fıstığı Yetiştirilecek

Yörelere göre; Çitlenbik, Çedene, Çıtlık, Çitemik, gibi farklı isimlerle anılmakta olan Menengiç   köylüler ve çifçiler tarafından değerli görülmemiş ve tarlalardan sökülerek yakacak olarak kullanılıyor.

Taşova İşletme Müdürlüğü doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarını gelir kapısına dönüştürerek orman köylülerimizin faydasına sunmak için tespit edilen bu ağaçlara Antep fıstığı göz aşısı yaparak başlıca geçim kaynağı haline dönüştürmek için çalışmalar yürütüyor.

Taşova İşletme Müdürü Levent Morkan;Menengiç (Pistacia terebinthus), sakız ağacıgiller (Anacardiaceae) familyasından bir ağaç türüdür. Türkiye'de 2–3 m boylarında çalı veya 10 m'ye kadar boylanabilen ağaç formlarında görülebilmektedir. Menengiç bilinir ve tanınır olmadığından yıllarca köylülerimiz tarafından yakacak olarak kullanılmıştır. Bölgemizde bol miktarda bulunan yabani menengiç ağaçlarını tespit ederek Antep fıstığı göz aşısı yapıyoruz. Bu şekilde  hem doğal olarak gelişim göstermiş bu ağaç türlerinin yok olmasını önlüyor hem de  orman köylülerimizin yararlanması için yeni bir gelir kapısına dönüştürmeye çalışıyoruz, dedi..

Kaynak: Taşova Net

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER