Teknolojinin ve sosyal medyanın hızlı ilerleyişi karşısında, yasal olmayan faaliyetlerinde aynı paralelde hızla ilerlemesi toplumda sancılı bir durumun ortaya çıkmasına neden oluyor.
Okulların açılmasına az bir zaman kala kontrolsüz ve yasa dışı olarak çoğalan bazı durumlar hem öğrencileri hem de velileri zor durumda bırakıyor. Özellikle burs konusunda arayışa giren öğrencilerin birçok dolandırıcı çetelerin ellerine düşmesi büyük olasılıklar arasında. Bu konuda özel kurumların hem kendilerini hem de kendileri adına açılan sahte internet sitelerini günübirlik takibe almaları gerekiyor. Sosyal medya şikayetleri üzerinde yaptığım çalışmalarda, son dönemlerde öğrencilerimizin burs arama yoluyla internet arama motorlarında yaptığı aramalarda karşılarına çıkan kurumların çoğunun sahte internet sitesi olduğu görülüyor.
İşte açılan bu sahte kurumlara müracaat eden öğrencilerden tüm bilgiler alındıktan sonra kendi isimlerine o kurum tarafından işlemlerin daha hızlı ilerleyebilmesi adına papara hesabı açılması gerektiği ısrarla bildiriliyor. Hesabın da kurum tarafından açılması teklif ediliyor. Burs alacağı sevincine kapılan öğrenci bu heyecanla papara hesabını kurumun açmasına izin veriyor. Sonrası cüzi bir miktar papara hesabından banka hesabına aktarılıyor akabinde başka transferler gerçekleşiyor. İşte bu transfer durumunu fark eden öğrenci papara kurumunu telefonla arayıp, bilgisi olmadığı halde hesabında para transferleri gerçekleştiğini söylüyor. Papara yetkilisi ise o anda ‘’burs için mi hesap açtırdınız'' diye soruyor. İşte bu soru tüm olanları kısaca özetliyor. 7/24 hizmetinizdeyiz diyen yetkiliye bizde ‘’7/24 hesabımız bizden habersiz para transferi gerçekleştiriyor’’ dediğimizde ‘’haklısınız, bu durum hakkında verdiğiniz bilgiler neticesi papara hesabınızı kapatıyorum’’ diye cevap veriyor. Bence bu bir cevap değil resmen sorumluluktan kaçmaktır. Demek ki bu konuda olanları papara yetkilileri biliyor ve bu konuda hiçbir önlem almıyorlar. Bunu birebir yaşayan biri olarak gerekli tüm şikayetleri gerçekleştirmiş bulunuyorum.
Burada bu yazıyı yazma amacım, bu konuda öğrencilerimizi bilgilendirmek olduğunu belirtmek istiyorum. Yasal olarak gerekenler zaten yapılacak.
Devlet yetkililerine de buradan seslenmek istiyorum. Ülkemiz teknolojik gelişmişlik açısından sayılı ülkeler arasında. Bu gelişmişlik içerisinde bu kadar basit bir dolandırıcı furyasının ülkemizde alenen cirit atması kabul edilir bir durum değildir. Çünkü internet ortamında yapılan bu tür usulsüzlükler, sanki hiç denetlenmiyormuş havası veriyor. Adam önemli bir kurum adına internet sitesi açıp bu site üzerinden öğrencileri ağına düşürüyor ve önemli bir detay bu tuzak içerisinde papara gibi bir kurumun sistemini kullanıyor, ne acıdır ki bu duruma kimse müdahale etmiyor. Neredeyse mağdur suçlu durumuna düşürülüyor. Bu konularda acil olarak önlem alınması gerektiği kanısındayım.
Konuyla alakalı haberlerden....
Sahtekarlar bu hesaplardan yasadışı kumar başta olmak üzere kara para trafiğini yönetirken, Papara yetkilileri ise tespit ettikleri bu tür hesapları anında kapatıyorlar.
Dolandırıcılar hedeflerine bu kez kazandıkları üniversitelerde maddi olarak daha rahat bir eğitim-öğretim hayatı sürmek isteyen öğrencileri aldı.
Bazı öğrenciler kendilerine SMS yolu ile ulaşan, bazıları ise sosyal medya uygulamalarında karşılarına çıkan burs vaatlerine kanarken, bazıları da arama motorlarında yaptıkları aramalarda Google'a reklam parası verdikleri için en üst sıralarda listelenen dolandırıcıların ağına düştü. Bazı bilinen vakıfların adını da taklit eden dolandırıcıların kullandığı 8 internet sitesi tespit edildi.
Bu internet siteleri ve taklit ettikleri vakıf isimleri şu şekilde:
'Doğa ve Gelecek Vakfı (DOGEV), Yenilik ve Doğa Vakfı (YENVAK), Meltem Vakfı (MELVAK), Gençlik Burs Vakfı (GENÇLİKBURSVAKFI), Sevgiye Gelecek Vakfı (SEVGİYEGELECEK), Yeni Çınar Maddi Destek Vakfı, Yüce Kültür Vakfı, Destek Vakfı Engelsiz Yaşam Eğitim Bursu ve bunların uzantısı olan internet siteleri.
Sahtekarların tuzaklarına düşürdükleri öğrencilere kendilerine ait bir numara ve mail adresini vererek, o bilgiler üzerine bir para aktarma ve ödeme kuruluşu olan Papara'dan hesap açtırdıkları öğrenildi.
Bu hesapların tüm sorumlulukları açan kişinin üzerine olurken, sahtekarlar da bu hesaplar üzerinde istedikleri gibi işlem gerçekleştirebilir hale geliyor.
Dolandırıldıklarını anlayan öğrenciler hemen Papara'ya başvurarak hesabın kapatılmasını sağlarken, kapatılmasına kadar geçen sürede yapılan tüm para trafiklerinden öğrenciler sorumlu oluyorlar.
Dolandırıcıların daha çok yasadışı kumar trafiğinde kazanılan parayı transfer etmek için bu yöntemi kullandıkları öğrenildi. Kişiler öncelikli olarak bir maddi kayba uğramamış gibi görünse de Emniyet'in yürüttüğü bir kara para trafiği soruşturmasında hesaplarının tespiti halinde cezai yaptırımla karşı karşıya kalabilir. Papara da burada Emniyet birimleri ile çalışarak dolandırıcıların yakalanmasına yardımcı oluyor.
Kaynak: Beyaz Gazete