banner45

Gençler Üniversite Tercihlerinize Dikkat !

YKS sonuçlarının açıklanmasının ardından bugün de üniversite tercih işlemleri başladı. YKS tercih işlemleri 29 Temmuz'da bitecek.

Gençler Üniversite Tercihlerinize Dikkat !

Adaylar tercih işlemlerini https://ais.osym.gov.tr adresine TC Kimlik numarası ve ÖSYM şifresi ile giriş yaparak ya da e-devlet aracılığıyla yapabiliyorlar. YKS'den aldıkları puana ve sıralamaya göre tercih yapacak adaylar YÖK Atlas tercih robotu bilgilerinden faydalanabilecek. Peki YÖK Atlas nasıl kullanılır? Üniversite tercihi yaparken nelere dikkat edilmeli? İşte detaylar...  

2019 YKS üniversite tercihleri bugün başladı ve 29 Temmuz’a kadar devam edecek. YÖK'ün yayımladığı YÖK Atlas tercih robotu, öğrenci alan lisans ve ön lisans programlarının, kontenjan, yerleşen sayısı, taban puan ve taban başarı sırası bilgilerine ulaşmada kolaylık sağlıyor. Peki YÖK Atlas nasıl kullanılıyor? İşte Tercih yaparken dikkat etmeniz gerekenler…

YÖK ATLAS YKS TERCİH ROBOTU

YKS TERCİH EKRANI İÇİN TIKLA

YÖK ATLAS TERCİH ROBOTU NASIL KULLANILIR?

“Üniversite Seç” kutucuğuna üniversite ismi girerek, o üniversitedeki lisans programlarının listesini görebilirsiniz. Detayları görmek için programın üstüne tıklayabilirsiniz.

“Program Seç” kutucuğuna ilgi duyduğunuz programı (mesleği) girdiğinizde, bu isimli programların bulunduğu üniversiteleri görebilirsiniz. Detaylarını görmek istediğiniz program için üniversitesinin üzerini tıklayabilirsiniz.

ÜNİVERSİTE TERCİHİ YAPARKEN DİKKAT EDİLECEKLER

  • Adayların ilgi ve istekleri ile uyumlu tercihler yapabilmeleri için yükseköğretim programlarını ve mezunlarının nasıl işlerde çalıştığını araştırmaları gerekiyor.
  • Bunun yanında, seçmeyi düşündükleri üniversite eğitimi ile sahip olacakları mesleklerinin gelecek 20 yıl içinde nasıl bir konumda olacağını da araştırmak çok önemli.
  • Lise eğitimi sırasında başarısız olduğu derslerin ağırlıklı olduğu bir bölümü tercih eden üniversite adayları, kısa süre sonra okumayı bırakmak ya da yeniden sınava girmek zorunda kalabiliyor. Bu sebeple, akademik başarı gereklilikleri açısından da bölümleri iyi araştırmak gerekiyor.
  • Öğretim üyesi sayısı ve programın kontenjanı, öğretim üyesi başına düşen öğrenci sayısını gösterdiği için önemli veriler olarak görülüyor. Bu sayı ne kadar düşükse üniversite öğrencilerinin öğretim üyelerine ulaşma şansı o kadar yüksek oluyor.
  • Öğretim üyesi sayısı kadar, üniversitelerin adayın tercih etmek istediği programa ne kadar bilimsel yatırım yaptığı ve öğrencilerin okul içinde kişisel gelişimleri için ne kadar fırsata sahip olacakları da önem taşıyor. Kulüplerinin etkinlik düzeyi, üniversitenin düzenlediği ya da ev sahipliği yaptığı sempozyumlar, konferanslar, bilim şenlikleri ya da diğer çalışmaların incelenmesi gerekiyor.
  • Adaylar, teknoloji ağırlıklı bir programda okumak istiyor ise üniversitenin teknoloji yatırımları ve çevre ile kurduğu teknoloji iş birlikleri önem taşıyor. https://teknopark.sanayi.gov.tr/Home/TgbListesi adresinden üniversitelerin Türkiye'deki teknoloji geliştirme bölgeleri incelenebiliyor. Teknopark etkileşimi olan üniversiteler adayları teknoloji ve bilişim ağırlıklı gelecek için daha iyi hazırlıyor. Bu süreçten yönetici adayı öğrenciler de faydalanıyor.

YORUM EKLE
SIRADAKİ HABER